Strnadovo impérium prohlubuje spolupráci s Ukrajinci

Oplot

Oplot Zdroj: Ukroboronprom

Společnost Excalibur Army, která patří do koncernu rodiny Strnadových, uzavřela memorandum s ukrajinskou státní zbrojařskou společností Ukroboronprom. Týkat se má vzájemné spolupráce na vývoji i výrobě. 

Nejvýznamnější styčnou plochu vidí obě firmy v oblasti vojenských vozidel, především pak těch obrněných. Dohodu obě firmy podepsaly na veletrhu Arms and Security 2018, který se konal v ukrajinském Kyjevě.

„Je to pro nás příležitost, jak přilákat investice a financování do oblasti výzkumu a vývoje projektů, které bychom rádi přenesli do masové výroby,“ uvedl generální ředitel ukrajinské společnosti Pavlo Bukin. Zaměřit by se obě firmy mohly například na trhy zemí třetího světa.

Spolupráce obou firem může stát především na zkušenostech z renovací sovětské techniky, kterou se obě firmy intenzivně zabývají. Typicky se jedná například o modernizaci sovětských bojových vozidel pěchoty BMP. Ukroboronprom dále provádí například modernizace sovětských tanků T-84, samostatným projektem je pak vývoj obrněného vozidla Dozor-B.

Strnad se vývojem vlastních vojenských vozidel zabývá skrze výrobce nákladních aut Tatra, který spadá pod koncern Czechoslovak Group. Tatra vyrábí licenčně například obrněná bojová vozidla Pandur, společně s francouzským Nexterem pak vyvinula kolový transportér Titus.

Nejde o první příklad spolupráce Excalibur Army s Ukrajinou.  Letos se firma ze strojírenského impéria Jaroslava a Michala Strnadových dohodla na dodávkách desítek kusů bojových vozidel pěchoty BVP-1 a samohybných houfnic 2S1 Gvozdika pro tamní armádu, jak informoval portál E15 Premium.