Strojírny Wikov MGI předbíhají konkurenci. Otevřely vývojové centrum převodovek

Pohled do výrobního provozu strojíren Wikov MGI z Hronova na Náchodsku

Pohled do výrobního provozu strojíren Wikov MGI z Hronova na Náchodsku Zdroj: CTK - David Tanecek

Firma Wikov MGI z Hronova na Náchodsku otevřela nové vývojové a testovací centrum převodovek. Pracoviště za více než 30 milionů korun je speciálně určené pro převodovky kolejových vozidel a firmě by mělo pomoci posílit vlastní výzkum a vývoj a zvýšit konkurenceschopnost. Podobných vývojových center je v Evropě jen několik.

Na testovacím zařízení firma může odzkoušet převodovky pro tramvaje, jednotky metra nebo lokomotivy do výkonu až 1,4 megawattu. Zařízení například umí věrně simulovat zátěžové stavy z provozu vozidla, včetně rázů způsobovaných povrchem kolejí a podvozkem vozidla.

„Převodovky můžeme testovat v podmínkách, které se blíží reálnému provozu, což je obrovská výhoda,“ uvedl generální ředitel firmy Zbyněk Berger. Výsledky získané novým centrem hodlá Wikov MGI co nejdříve promítnout do výroby a prodeje nových typů převodovek. Na projektu centra firma, jež má 450 zaměstnanců, spolupracovala s ČVUT a grantem je podpořilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Strojírny Wikov MGI z Hronova na Náchodsku v těchto dnech otevřely nové vývojové a testovací centrum převodovek. Pracoviště v hodnotě přes 30 milionů korun je speciálně určené pro převodovky kolejových vozidel a firmě by mělo pomoci posílit vlastní výzkum a vývoj a zvýšit konkurenceschopnost.Strojírny Wikov MGI z Hronova na Náchodsku v těchto dnech otevřely nové vývojové a testovací centrum převodovek. Pracoviště v hodnotě přes 30 milionů korun je speciálně určené pro převodovky kolejových vozidel a firmě by mělo pomoci posílit vlastní výzkum a vývoj a zvýšit konkurenceschopnost. | CTK - David Tanecek

Strojírny Wikov MGI z Hronova na Náchodsku v těchto dnech otevřely nové vývojové a testovací centrum převodovek. Pracoviště v hodnotě přes 30 milionů korun je speciálně určené pro převodovky kolejových vozidel a firmě by mělo pomoci posílit vlastní výzkum a vývoj a zvýšit konkurenceschopnost.

Wikov MGI již zkušebnu prezentoval odborné veřejnosti a zákazníkům z Česka, Slovenska, Maďarska, Rakouska či Ruska. „Šlo o nynější či potencionální odběratele převodovek Wikov pro kolejová vozidla. Tento obor v rámci evropského i světového trhu v současnosti vykazuje stoupající trend,“ uvedl Berger. Vedle převodovek pro kolejová vozidla firma dělá i převodovky pro vodní a větrné elektrárny, převodová zařízení pro stavební stroje, lodě nebo průmysl těžby ropy a zemního plynu.

Celá skupina Wikov Industry vynakládá v posledních letech do výzkumu a vývoje každoročně částky v řádu desítek milionů korun. Na některých projektech spolupracuje s ČVUT. Skupina je největším výrobcem průmyslových převodovek a převodových zařízení v ČR. Mimo hronovské Wikov MGI do ní patří ještě plzeňská Wikov Gear, královéhradecký Wikov Wind a Wikov Sázavan. Wikov Industry nyní zaměstnává přes 700 lidí a dosahuje ročního obratu přes dvě miliardy korun.

Martin Wichterle: Reálný nepřítel čeká za hranicemi, přichází z Číny