Studie: světové automobilky loni dosáhly rekordních zisků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Výrobci automobilů v loňském roce po celém světě vydělali rekordních 127 miliard dolarů (3,2 bilionu korun). Na jejich ziscích se nejvíce podílely Čína a Severní Amerika. Vyplývá to ze studie výzkumné společnosti McKinsey.

Zisky automobilek v Číně loni podle studie dosáhly 50 miliard dolarů, zatímco v Severní Americe činily 38 miliard dolarů. V Evropě automobilky vydělaly 14 miliard dolarů.

Globální prodeje osobních a nákladních autGlobální prodeje osobních a nákladních aut | McKinsey.comGlobální prodeje osobních a nákladních aut v letech 1964 - 2014

Čína a Severní Amerika se loni na celkových ziscích výrobců automobilů podílely více než dvěma třetinami. Loňské zisky automobilek v Číně byly téměř stejně vysoké jako jejich celosvětové zisky v roce 2006, píše agentura DPA.

Údaje mezinárodní organizace výrobců automobilů OICA již dříve ukázaly, že celosvětová produkce automobilů v loňském roce stoupla o 2,6 procenta na 89,7 milionu. Největším výrobcem aut byla v loňském roce Čína s více než 23,5 milionu vozidel. Na druhé příčce se umístily Spojené státy, za kterými následovaly Japonsko, Německo a Jižní Korea.