Švédský Saab stále nevyrábí. Koupí ho Indové?

Saab 9-3

Saab 9-3 Zdroj: CC BY-SA 2.0: Remi via Wikimedia

Švédská automobilka Saab obnovila výrobu teprve před pár měsíci a už má znovu problémy. National Electric Vehicle Sweden (NEVS), současný majitel automobilky, kvůli nedostatku financí zastavil na několik týdnů výrobu a dokonce propustil kolem stovky zaměstnanců.

Z toho důvodu se prý firma NEVS poohlíží po zadních vrátkách. V úvahu prý přichází vstup dosud nejmenované čínské společnosti do Saabu a také indické automobilky Mahindra & Mahindra. Zmínka o indickém výrobci automobilů je poměrně logická – Mahindra v minulosti projevila zájem o švédskou značku hned několikrát.

Podle informací serveru autoblog.com Mahindra vidí v Saabu velký potenciál. V budoucnu je prý možné, že Indové udělají z tradiční švédské značky svůj luxusní brand. V tuto chvíli je však celá věc spíše v rovině spekulací – žádná ze zainteresovaných stran prozatím nic nepotvrdila.

Jak dodává web, Indové a Číňané pravděpodobně sehrají v budoucnosti Saabu klíčovou roli. V této souvislosti zmiňují převzetí Volvo čínskou automobilkou Geely nebo například „indický“ Jaguar Land Rover.

Mahindra & Mahindra
Mahindra & Mahindra je indická automobilka, která patří k největším prodejcům vozů na světě. Firma vznikla v roce 1945 a v současné době zaměstnává více než 34 tisíc lidí. Za rok 2012 vykázala příjmy ve výši 12 miliard dolarů.

Saab: dějiny severské legendy