Švýcarská ABB připravuje miliardovou investici, koupí divizi elektrifikace americké GE

General Electric

General Electric Zdroj: ge.com

ABB v Brně
2
Fotogalerie

Švýcarská strojírenská firma ABB koupí od amerického konglomerátu General Electric jeho divizi elektrifikačních služeb za 2,6 miliardy dolarů (57 miliard korun). Akvizicí švýcarská firma výrazně posílí svoji pozici na důležitém severoamerickém trhu.

ABB bude mít nadále právo používat značku GE. Tržby kupované divize Industrial Solutions loni činily 2,7 miliardy dolarů. Divize vyrábí mimo jiné jističe, rozvaděče, komponenty pro ovládání osvětlení a dodávky energie pro různá zařízení, včetně datových center. Podobné produkty vyrábí i ABB.

Dohoda by měla být dokončena v první polovině příštího roku. Schválit ji musí národní antimonopolní úřady.

ABB poskytuje vyspělé vybavení pro odvětví dopravy, energetiky a infrastruktury. Dohoda posílí pozici ABB jako druhého největšího dodavatele elektrických součástek na světě za francouzskou Schneider Electric a švýcarská firma věří, že také zlepší její ziskovost a pomůže snížit náklady.

ABB vyrábí i v České republice, kam přišla začátkem 90. let. Provozuje zde sedm výrobních závodů, mimo jiné v Praze, Brně a v Ostravě, čtyři výzkumná a vývojová centra a dvě inženýrská centra. Firma má v Česku přes 3400 zaměstnanců a více než 70 procent tuzemské produkce míří na vývoz.