CCleaner jsme koupili už napadený hackery, říká generální ředitel Avastu

Avast

Avast Zdroj: profimedia.cz

Virus ukrytý v oblíbeném programu pro ´čištění´ počítačů CCleaner, který od léta patří globální jedničce v IT bezpečnosti - českému výrobci antivirových programů Avast, ohrozil letos v létě více než dva miliony zařízení na celém světě. 

Informují o tom dnešní Lidové noviny. Generální ředitel Avastu Vincent Steckler LN sdělil, že firma koupila společnost Piriform, která systém CCleaner vyvinula, už s takzvanými zadními vrátky, jež umožňují šíření viru. Problém jsme ale odstranili dříve, než mohl uživatelům způsobit škody, řekl novinám Steckler.

CCleaner má přes dvě miliardy stažení, 130 milionů aktivních uživatelů, z toho 15 milionů na mobilech. Každý měsíc lidem promaže 35 petabajtů přebytečných dat. Nebezpečná byla jen verze 5.33, která byla přístupná mezi letošním 15. srpnem a 12. zářím. "Podle posledních zjištění se problém týkal 2,27 milionu uživatelů, byl ale odstraněn dřív, než stihl napáchat škody," řekl listu Steckler. Uživatelům podle něj stačí updatovat CCleaner na verzi 5.34, čímž bude škodlivý program kompletně odstraněn.

CCleaner byl podle Stecklera nelegálně upraven během vývojového procesu, kdy do něj někdo umístil takzvaná zadní vrátka. "V současnosti vyšetřujeme, kdo to udělal a proč. Spolupracujeme na tom i s americkými úřady," poznamenal. Když Avast koupil 18. července Piriform, bezpečnost systému CCleaner už byla narušena. "Tím se nicméně nezbavujeme odpovědnosti za problém a jeho řešení," doplnil.

Firma kvůli útoku hackerů přijala zvýšená bezpečnostní opatření. "Je to velmi vážný incident a my se svým uživatelům hluboce omlouváme," řekl šéf Avastu. Hackeři podle něj cílili především na velké technologické a telekomunikační společnosti v Japonsku, Británii, Německu, USA a na Tchaj-wanu.

Avast loni vydělal před zdaněním a odpisy 353 milionů dolarů (8,4 miliardy korun). V roce 2015 skončil se ziskem EBITDA na úrovni 188 milionů dolarů (4,5 miliardy korun). Důvodem nárůstu je loňský nákup konkurenční české firmy AVG.

Avast celosvětové zaměstnává 1600 lidí, z toho zhruba tisíc v Česku, konkrétně v Praze a v Brně. Pobočky má v 15 zemích včetně USA, Japonska nebo Ruska. Mezi nejvýznamnější trhy společnosti patří USA, Brazílie, Francie, nebo rychle rostoucí Indie.

Avast založili už v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení a v současnosti se firma řadí ke světové špičce. Její antivirové programy chrání přes 400 milionů počítačů a mobilních zařízení ve světě.