Tatra chystá partnerství s výrobcem legendárního Humvee, chtějí dodávat vozy armádě USA

Vojenský nákladní vůz Tatra Force

Vojenský nákladní vůz Tatra Force Zdroj: auto.cz

Vojenské náklaďáky Tatra Force 8x8
Šéf kopřivnické Tatry Pavel Lazar
Americká automobilka AM General je známá především jako výrobce terénních vozů Humvee a Hummer.
4
Fotogalerie

Známý výrobce nákladních, vojenských a speciálních automobilů Tatra Trucks  jedná o uzavření partnerství s americkou automobilkou AM General. Jak zjistil deník E15, zástupci obou firem se setkali minulý týden ve Washingtonu v rámci návštěvy českých podnikatelů, kterou do USA přivezl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). 

Americké ozbrojené síly se chystají obměnit svou flotilu těžkých logistických vozidel, neboť ta nynější je už příliš zastaralá. „AM General má dlouholeté zkušenosti s dodávkami americké armádě, ale nemá vlastní produkt v kategorii těžkých terénních vozidel. Proto Tatra představuje vhodného partnera pro spolupráci, aby se AM General dokázala do projektu zapojit a nabídnout své řešení,“ prozrazuje podrobnosti spolupráce mluvčí Tatra Trucks Andrej Čírtek. 

Předpokladem pro působení na americkém trhu je podle něj široká lokalizace výroby. „Tatra by dodávala podvozky či jejich komponenty, ale rámy, kabiny a nástavby by vznikaly ve Spojených státech,“ doplňuje Čírtek. 

Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj?

Video placeholde
Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj? • Videohub

Projekt je teprve na začátku. Oba podniky se seznamují se svými schopnostmi a zvažují, jak by mohl vypadat společný produkt. „Přijeli jsme do Washingtonu výhradně kvůli jednání s Tatrou. Uzavření dohody vidím jako velmi reálné,“ sdělil deníku E15 během setkání v USA zástupce AM General Jeff Reinis. 

AM General proslula především díky vojenským terénním vozidlům HMMWV alias Humvee (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle čili Vysoce mobilní víceúčelové kolové vozidlo – pozn. red.) a jejich civilní verzi Hummer. Zaměstnává přes tisíc lidí a její roční obrat se pohybuje kolem 650 milionů dolarů, zhruba 15,4 miliardy korun.   

Tatra byla jednou z více než dvaceti českých firem, které se v minulém týdnu zúčastnily oficiální cesty šéfa Senátu Vystrčila do Spojených států. Jejím cílem bylo prohlubování politických a ekonomických vazeb mezi Českou republikou a Spojenými státy. 

„Pro Tatru by uzavření spolupráce s AM General byl obrovský úspěch. Oni se dříve orientovali spíše na východní trhy, například na Indii a Blízký východ. Celkově teď tato firma zažívá v posledních letech úžasný comeback,“ hodnotí zprávu expert na automobilový průmysl ze společnosti EY Petr Knap. 

Prosadit se ve Spojených státech je podle Knapa pro evropské automobilky obecně velice obtížné. „Je to velký, ale zároveň vysoce konkurenční a protekcionistický trh,“ soudí expert. Tatře nicméně pomáhá skutečnost, že i kvůli válce na Ukrajině ve světě roste poptávka po vojenských vozidlech. 

Automobilka letos plánovala vyrobit 1400 vozů, o deset procent více než loni. V důsledku vysoké poptávky však tento plán bude pravděpodobně ještě výrazně překročen a tržby i ziskovost by měly za rok 2022 významně vzrůst, napsal minulý týden deník E15.