Tatra vyrobila auto dlouhé 18 metrů, největší český vůz historie

Tatra vyrobila největší automobil

Tatra vyrobila největší automobil Zdroj: CTK

Tatra vyrobila největší automobil
Tatra vyrobila největší automobil
Tatra vyrobila největší automobil
Tatra vyrobila největší automobil
Tatra vyrobila největší automobil
14
Fotogalerie
Automobilka Tatra vyrobila v Kopřivnici na Novojičínsku vůz dlouhý 18 metrů. Má osm náprav, z toho šest řiditelných, a podle mluvčí automobilky Kateřiny Navarové se jedná o největší nákladní vozidlo vyrobené v historii českého automobilového průmyslu. Auto, jehož cena přesahuje deset milionů korun, je určen pro německou firmu, která na podvozek namontuje vrtnou plošinu.

Výroba vozidla trvala asi šest měsíců, neboť se prakticky jednalo o práci srovnatelnou s vývojem nového typu. Motor bude pohánět kola i nástavbu.

„I s nástavbou bude vážit 90 tun, výkon bude necelých 1200 koní, na silnici ho elektronika omezí na 600 koní. Vozidlo je homologováno pro pohyb v běžném silničním provozu, maximální rychlost je 60 kilometrů za hodinu, průměr otáčení 60 metrů,“ popsala Navarová.

Tatra by chtěla každoročně prodat pět až deset kusů takových vozidel. „Toto vozidlo ukazuje nové směřování Tatry, která se chce zaměřit na úzce specializovaná vozidla s výrazně vyšší přidanou hodnotou, než mají sériově vyráběné vozy,“ uvedla mluvčí. Auta podobných rozměrů - raketové nosiče - se podle ní v Evropě vyrábějí pouze v Rusku a Bělorusku. Jejich šířka však neumožňuje provoz po evropských silnicích.

Přečtěte si o Tatře:

Tatra investuje čtvrt miliardy, před dvěma lety přitom byla na mizině

Byznys story: Tatrovky nesmontují žádné robotické ruce na světě

Automobilka Tatra patří od roku 2013 společnosti Tatra Trucks českých podnikatelů Jaroslava Strnada a Reného Matery. Tržby automobilky loni dosáhly přes 3,7 miliardy korun, o 24 procent více než v roce 2013. Tatra vyrobila 821 vozů, o 58 více než v roce 2013, a prodala jich 850 (v předchozím roce 722). Letos chce prodat přes tisíc aut. Automobilka má přes 850 zaměstnanců.

Tatra hospodařeníTatra hospodaření | E15