Telekomunikační úřad vydělal přes miliardu. Meziročně to ale znamená pokles

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) loni vydělal téměř 1,5 miliardy korun. Je to o 2,1 miliardy méně, než předloni. Výsledky z let 2016 a 2017 ovlivnily výnosy z aukcí kmitočtů pro mobilní a internetové sítě. Vyplývá to z údajů ČTÚ, které má k dispozici. Závěrečnou zprávu o hospodaření schválila rada ČTÚ.

Částkou 1,015 miliardy korun se na příjmech podílel výnos z aukce kmitočtů v pásmu 3,7 GHz, kterou úřad pořádal v minulém roce. Zbytek příjmů tvořily zejména poplatky za přidělené frekvence.

Rada rovněž projednala návrh rozhodnutí o uložení povinnosti poskytovat zvláštní koncová zařízení pro zdravotně postižené. Povinnost by měla být uložena společnosti O2, která se jako jediná přihlásila do výběrového řízení.

ČTÚ mimo jiné dohlíží na český telekomunikační trh, provádí analýzy relevantních trhů v oblasti elektronických komunikací, vydává rozhodnutí o ceně a vykonává kontrolu cen v elektronických komunikacích a rozhoduje spory v oboru, pokud tak stanoví zákon. Jeho činnost kontroluje pětičlenná rada ČTÚ.