Temelín není bezpečný, říkají Němci

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Euro Martin Pinkas

Němečtí Zelení tvrdí, že česká jaderná elektrárna Temelín má konstrukční nedostatky, které zpochybňují její bezpečnost. Napsal to ve svém aktuálním vydání magazín Der Spiegel, podle něhož však německý ministr životního prostředí Peter Altmaier nevidí důvod k tlaku na Česko kvůli dalším testům.

Za to si vysloužil kritiku německých odpůrců atomové energie. Posudek Zelených odmítly český Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) i energetická společnost ČEZ, která Temelín provozuje.

Dokument vypracoval bývalý vysoký úředník německého ministerstva životního prostředí Dieter Majer. Potenciální bezpečnostní riziko podle něj představují svary mezi tlakovou nádrží a primárním chladícím okruhem elektrárny. „Pro všechny svary v koncové části tlakové nádrže reaktoru není doložena dostatečná kvalita,“ tvrdí autor studie. Dokumentace ke svařovacím pracím je podle něj „neúplná, obsahuje chyby a částečně si odporuje“.

Pochybnosti o kvalitě svarových spojů mezi reaktorovou nádobou a primárním potrubím Temelína se objevily už v minulosti, jejich zkoumání českými odborníky ale žádné nedostatky neodhalilo.

Jaderná elektrárna TemelínJaderná elektrárna Temelín | Euro Jan Rasch

Kvalita svarů v jaderném okruhu elektrárny byla podle ČEZ i SÚJB mnohokrát prověřena a žádné nebezpečí nehrozí. Předsedkyně SÚJB Dana Drábová dává posudek Zelených do souvislosti s nadcházejícími německými volbami. „Jedná se o mnohaleté téma Greenpeace - svary primárního potrubí k tlakové nádobě reaktoru. Od roku 2000, kdy Greenpeace toto téma otevřelo, byla zpracována řada znaleckých posudků a oponentur,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Drábová: Svary jsou v pořádku

Podle Drábové všechny posudky SÚJB ukazují, že svary v Temelíně jsou naprosto v pořádku. „Žádného technického přehodnocení se nebojíme, protože těm svarům vůbec nic není,“ uvedla Drábová. „Kromě toho probíhá pravidelný systém provozních kontrol, příští rok se bude konat další. Ty svary budou znovu zkontrolované a ukáže se, že jsou stejně jako před 15 lety naprosto v pořádku,“ doplnila.

Kvůli novému posudku se na německého ministra životního prostředí Altmaiera obrátila poslankyně za Zelené Sylvia Kottingová-Uhlová a vyzvala ho, aby si na Česku vyžádal další zkoušky. Altmaier to však odmítl. V odpovědi poslankyni sdělil, že nevidí „žádný bezpečnostně-technický důvod ke zpochybnění postupu dozorových úřadů na české straně“.