Temelín překonal svůj rekord ve výrobě elektřiny

Temelín

Temelín Zdroj: 7

Jaderná elektrárna Temelín dnes na ránem překonala dosud nejvyšší roční výrobu 13,82 miliardy kWh elektřiny z roku 2010. K osmé hodině vyrobily oba bloky 13,83 miliardy kWh. Pro představu: takové množství elektřiny by stačilo téměř 3,5 roku pokrývat spotřebu celých jižních Čech nebo 11,5 let zásobovat všechny jihočeské domácnosti.

Do konce roku by Temelín měl vyrobit 13,91 miliardy kWh elektřiny. Plán 14,8 miliardy kWh by tak elektrárna splnila na 94 procent. Důvodem skluzu bylo především prodloužení odstávky pro výměnu paliva na druhém bloku způsobené zaseknutým blokem ochranných trubek. „Jednalo se o situaci, se kterou jsme se setkali vůbec poprvé. Postupovali jsme velmi opatrně, technicky jsme ji zvládli dobře. Dodatečné práce si ale vyžádaly více času,“ uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Poprvé letos energetici mimo plán odstavili od rozvodné sítě první výrobní blok 8. března. Při zkoušce pohyblivosti rychločinných armatur byla zjištěna závada na elektrickém ovládání jedné z nich. Při opravě se armatura neplánovaně uzavřela a blok byl odstaven. Odpoledne bylo ovládání armatury opraveno a 9. března byla dodávka elektřiny z bloku obnovena.

Podle plánu pak temelínští odstavili 6. května druhý blok kvůli výměně paliva. Odstávka měla trvat 48 dnů, blok měl být připojen 22. června, což se nestalo. Odstávka trvala do 27. července, tedy 84 dnů, o 35 dnů déle. Během odstávky bylo v reaktoru druhého bloku nahrazeno všech 163 palivových souborů firmy Westinghouse palivem od společnosti TVEL. Temelín tak dokončil přechod z amerického paliva na ruské, které je v reaktoru prvního bloku od loňského podzimu.

Druhá plánovaná odstávka, tentokrát na prvním výrobním bloku elektrárny, začala 15. července, podle původního plánu měla trvat 59 dnů, tedy do 11. září. Podle upřesněného harmonogramu pak 66 dnů, do 18. září. Reaktor energetici nastartovali 13. září. I tato odstávka byla náročná. Mimo jiné se po deseti letech provozu měnily lineární krokové pohony, kterým končila jejich projektová životnost.

Odstávka s výměnou paliva zaměstná tisíc lidí

Druhá neplánovaná odstávka 2. bloku začala 6. září a trvala deset dnů. Podle zprávy Státního úřadu pro jadernou bezpečnost byl na druhém bloku zjištěn zvýšený nátok mírně radioaktivní vody do speciální kanalizace a následně na dno a do jímky kontejnmentu (ochranné schránky reaktoru), což bylo způsobeno vadnou zpětnou klapkou, která je umístěna mezi bloky 1 a 2.

Naposledy automatické systémy snížily neplánovaně výkon prvního bloku Temelína 8. listopadu na polovinu po falešném zapůsobení elektrické ochrany jednoho ze čtyř hlavních cirkulačních čerpadel. Dodávky elektřiny nebyly přerušeny, blok ten den najel na plný výkon.

Plánovaná odstávka kvůli výměně paliva je složitá a skládá se z osmi tisíc činností, které zaměstnají 400 pracovníků elektrárny a 600 lidí z dodavatelských firem.