Tendr na jaderné elektrárny má být nejpozději příští rok, míní Babiš

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: CEZ

Energetická společnost ČEZ by měla vypsat nový tendr na výstavbu jaderných bloků nejpozději v příštím roce. Českému rozhlasu to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jeden blok má vyrůst v Dukovanech, další v Temelíně.

„Příští rok je nejzazší termín. Musíme postavit nový blok v Dukovanech a následně v Temelíně. ČEZ je na tom finančně velice dobře, jeho zadlužení je nejmenší v Evropě,“ uvedl ministr financí pro rozhlas.

„Je to postoj pana Babiše, který tlačí vedení ČEZ a také dozorčí radu, že to mají dělat na vlastní riziko,“ řekl v reakci na Babišova slova ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Termín příštího roku nevyloučil, podle něj je ale třeba nejdříve vyřešit řadu otázek. Upozornil například, že v Dukovanech dosud neproběhla příprava dostavby, předchozí tendr se totiž týkal dostavby dvou bloků v Temelíně.

Podle šéfa ČEZ Daniela Beneše ale zatím není o termínu ani o lokalitě rozhodnuto. „Naše strategie je postavena na provozování klasické energetiky včetně jaderné. Je to především o provozování našich šesti současných bloků,“ prohlásil Beneš.

Plány určí také energetická koncepce

ČEZ podle něj bude svou další činnost plánovat také podle státní energetické koncepce, kterou má teprve schvalovat vláda. Materiál má mimo jiné definovat, kdy a kde by měly vyrůst nové jaderné bloky v České republice.

ČEZ loni v dubnu zrušil tendr na dostavbu dalších dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín, hlavním důvodem bylo neposkytnutí státní garance. V případě stavby nových bloků považuje ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) za nejreálnější variantu výstavbu pod vedením nové dceřiné společnosti firmy ČEZ, do které by mělo být vyčleněno staveniště, jeho příprava a know-how.