Tendr není potřeba. ČEZ už si novou elektrárnu postavil

Jaderná alektrárna Dukovany

Jaderná alektrárna Dukovany Zdroj: Tomas Blazek, Sedmicka

Elektrárenská společnost ČEZ zvýší modernizacemi jaderných elektráren Dukovany a Temelín jejich výkon dohromady o 470 megawattů. To v podstatě odpovídá výkonu jednoho dukovanského bloku nebo dosud největšího provozovaného uhelného bloku v Česku v Mělníku, který má výkon 500 megawattů. ČEZ tak díky modernizaci z jaderných elektráren ročně dostane o 3,6 terawatthodin více elektřiny než dosud.

V Dukovanech vzrostl výkon elektrárny o 280 megawattů. Místo původních 1760 megawatttů má nyní elektrárna výkon 2040 megawattů. Do modernizace Dukovan investoval ČEZ 25 miliard korun. Zahrnovala výměnu osmi generátorů, výměnu vysokotlakých a nízkotlakých částí turbín a zavedení účinnějšího paliva. Loni díky modernizaci vyrobila elektrárna 15,7 terawatthodin elektřiny a na celkové české výrobě se podílela 18 procenty.

Už příští rok však vyprší platnost licence prvnímu bloku dukovanské elektrárny. Druhému bloku skončí povolení v roce 2016 a pro zbylé dva bloky bude muset ČEZ zajistit licenci v roce 2017. Na prodloužení fungování Dukovan o dalších deset let nyní ČEZ pracuje.

Po zrušení tendru na dostavbu Temelína se však v Česku hovoří o tom, že životnost Dukovan bude nutné prodloužit i za rok 2025, aby Česko nepřišlo o velkou část výrobní kapacity. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové je čistě z technického hlediska prodloužení licence i po roce 2025 možné.

Výroba elektřiny v českých jaderných elektrárnáchVýroba elektřiny v českých jaderných elektrárnách | ERU

Proti prodlužování životnosti Dukovan protestuje Rakousko. To v připomínkách k aktualizované Státní energetické koncepci mimo jiné argumentovalo i nedávným zvýšením výkonu elektrárny, který podle Rakušanů vede k rychlejšímu opotřebení zařízení a větší rizikovosti provozu elektrárny.

Modernizace Temelína skončí příští rok navýšením výkonu druhého bloku. Výkon elektrárny pak bude vyšší o 194 megawattů. V Temelíně ČEZ investoval tři miliardy korun do výměny rotorů a systému regulace turbín. Zvýšení výkonu reaktoru umožnilo využití projektových rezerv.

František Hezoučký: Výboje ČEZ do zahraničí jsou divácky zajímavé, ale neefektivní