Tepelné hospodářství Hradec Králové se součástí EPH nestane

teplárna

teplárna Zdroj: ctk

Město Hradec Králové odmítlo nabídku společnosti Elektrárny Opatovice (EOP), která patří pod Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského, na odkup 100 procent akcií městské společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové za půl miliardy korun. Místní rozvody tepla tak dát zůstanou v rukách města. EOP se v minulosti pokoušely koupit hradecké sekundární rozvody tepla už několikrát. Nikdy ale neuspěly.

„Po jednání se zástupci poslaneckých klubů zastupitelstva města a s ohledem na veřejná vyjádření některých dalších zastupitelských klubů nepřichází v současné době prodej podniku Tepelné hospodářství Hradec Králové za nabízenou cenu v úvahu,“ uvedl primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub) v dopise adresovaném vedení EOP.

„Respektujeme stanovisko města,“ řekl mluvčí EOP Martin Sýkora. Rozhodný nesouhlas s prodejem daly v minulých dnech najevo koaliční TOP 09 a opoziční hnutí ANO. Spíše odmítavě se vyjádřili představitelé koalice z řad ČSSD a KDU-ČSL. Primátor Fink se chtěl rozhodnout, až dostane posudek výhodnosti či nevýhodnosti prodeje. Jako možné řešení Fink zmiňoval variantu vytvoření společného podniku s EOP.

Fink je i členem dozorčí rady EOP. Odmítá ale, že by se cítil být ve střetu zájmů. Nesouhlas s prodejem vyjádřil management Tepelného hospodářství.

Bez mezičlánků je prý odběr levnější

Nyní EOP dodávají teplo primárním horkovodem Tepelnému hospodářství, které jej pak prodává koncovým zákazníkům a má i vlastní cenovou politiku. Celkem Tepelné hospodářství ve městě zásobuje teplem zhruba 24 tisíc domácností. Části odběratelů v Hradci Králové dodávají EOP teplo přímo.

EOP v minulých týdnech vydaly v místním tisku inzeráty, v nichž tvrdí, že přímá dodávka tepla bez mezičlánků je pro odběratele vždy levnějším řešením. EOP uvedly, že hodnota hradeckých rozvodů je v řádech stovek milionů korun. Nabídnutých půl miliardy korun podle EOP představuje pro město dividendu z Tepelného hospodářství na více než 30 let dopředu.

Management Tepelného hospodářství naopak uvedl, že hodnota 62 kilometrů sítí, 230 předávacích a domovních stanic a dalšího majetku firmy by mohla být kolem 1,5 miliardy korun.

ANO varovalo před zdražením tepla

Hradecká TOP 09 tvrdí, že přítomnost Tepelného hospodářství na trhu má stabilizační roli při tvorbě cen. Podle hnutí ANO by v případě prodeje hrozilo zdražení tepla.

EOP dodávají teplo do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi, přičemž v Pardubicích a Chrudimi lokální rozvodné sítě už vlastní. Pokud by EOP koupily i hradecké Tepelné hospodářství, dostaly by pod svou kontrolu celou teplárenskou soustavu.

EOP patří Energetickému a průmyslovému holdingu, který vlastní podnikatel Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T. „Nabídka odpovídá naší dlouhodobé strategii, kterou je přímá distribuce tepelné energie koncovým odběratelům, stejně tak, jako je tomu v Pardubicích nebo Chrudimi,“ uvedly dříve EOP.