Tesla je opět v zisku. Rekordní čtvrtý kvartál v řadě

Továrna Tesly ve Fremontu

Továrna Tesly ve Fremontu Zdroj: Maurizio Pesce

Elon Musk - podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop
Baterie Tesla
Továrna Tesly ve Fremontu
Továrna Tesly ve Fremontu
Továrna Tesly ve Fremontu
6
Fotogalerie

Americký výrobce elektromobilů Tesla v letošním druhém čtvrtletí navzdory koronavirové krizi vydělal 104 milionů dolarů (zhruba 2,4 miliardy korun). Poprvé v historii se mu tak podařilo udržet v zisku čtyři čtvrtletí za sebou, což je podmínka pro zařazení podniku do akciového indexu S&P 500. Akcie Tesly si po zveřejnění výsledků připisovaly zhruba šest procent.

Tržby společnosti sice klesly na 6,04 miliardy dolarů z 6,35 miliardy před rokem, překonaly však očekávání analytiků. Ti je podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali v průměru pouze na 5,37 miliardy dolarů.

Tesla již dříve oznámila, že ve druhém čtvrtletí dodala zákazníkům 90.650 vozů. Dodávky tak meziročně klesly jen o necelých pět procent, ačkoli firma musela kvůli koronaviru dočasně zastavit výrobu ve své jediné montážní továrně ve Spojených státech.

Zisk Tesly se prudce zvýšil z 16 milionů dolarů v prvním čtvrtletí. Ještě výrazněji se hospodářský výsledek zlepšil oproti loňskému druhému čtvrtletí, ve kterém Tesla prodělala přes 400 milionů dolarů.

„Ačkoli jsme úspěšně zvýšili výrobu vozidel zpátky na dřívější úrovně, je nadále obtížné předpovídat, zda nastanou další provozní výpadky a jak se bude vyvíjet globální nálada spotřebitelů ve druhé polovině roku,“ uvedla automobilka ve výsledkové zprávě.

Akcie společnosti v poslední době výrazně posilují. Tesla tak nedávno předstihla japonskou Toyotu a stala se největší automobilkou světa z hlediska tržní hodnoty. Generální ředitel Tesly Elon Musk tento týden díky silnému růstu akcií splnil podmínky pro výplatu odměny 2,1 miliardy dolarů (téměř 48 miliard korun).