Tesla Motors postaví v Česku první dobíjecí stanice

Supercharger Tesla

Supercharger Tesla Zdroj: CC BY 2.0: Steve Jurvetson via Flickr

Čeští majitelé elektromobilů Tesla by si mohli ještě letos dobít své vozy ve značkových nabíječkách americké automobilky. Ta v rámci spolupráce s petrochemickým koncernem PKN Orlen chystá expanzi do střední Evropy. V Česku budou dobíjecí stanice Tesly hostit čerpací stanice Benzina. První česká stanice, které Tesla označuje jako Supercharger, by měla vzniknout ještě letos. Další tři se otevřou v příštím roce, vyplývá z mapy plánovaných dobíjecích míst na webu americké automobilky.

Tesla se k dotazům webu E15.cz nevyjádřila. V Polsku by letos měla zahájit provoz pětice stanic, příští rok další dvě.

Kde a kdy vyrostou české a polské dobíjecí stanice, zatím PKN Orlen neupřesnil. „Rozhodnutí by mělo padnout na konci tohoto roku,“ uvedl koncern, který vlastní síť čerpacích stanic Benzina prostřednictvím Unipetrolu. „Tesla monitoruje naše lokality a vybírá si vhodné čerpací stanice,“ doplnil bez dalších podrobností mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Němečtí majitelé automobilů Tesla se naopak nových superchargerů na „pumpách“ PKN Orlen dočkají v nejbližších dnech. Na konci srpna zahájí provoz dobíjecí stanice v řetězci Star v Grimmenu a Uckerfelde nedaleko od polských hranic. V Česku je nyní v provozu okolo 80 veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily, o jejich rozšiřování se starají především energetické společnosti. „Síť stanic v Česku je nedostatečná, chybí především rychlodobíjecí stanice, které elektromobil dobijí za půl hodiny,“ řekl mluvčí společnosti E. ON Vladimír Vácha.

Čím víc, tím líp

Energetici tak jakékoli další stavitele dobíjecích stanic vítají a Teslu nechápou jako konkurenci. „Aktivity společnosti Tesla, zejména v oblasti rychlodobíjecích stanic, se primárně soustředí na dobíjení vozů značky Tesla a neumožňují dobíjení podle některých dalších standardů,“ upozornil manažer útvaru čisté technologie ČEZ Tomáš Chmelík. „Teslu jako konkurenci nevnímáme, budeme se doplňovat. Nemáme kapacity na to, abychom celou síť vybudovali sami,“ dodal Vácha. ČEZ nedávno otevřel svou 51. dobíjecí stanici. Pražská energetika vlastní dvacítku stanic převážně na území hlavního města, E. ON provozuje čtyři dobíjecí místa.

Energetici očekávají, že poptávka po elektromobilech v Česku v příštích letech rychle poroste. Potřebná infrastruktura přitom musí vyrůst v předstihu. ČEZ chce do konce roku otevřít desítky dalších stanic, nová dobíjecí místa chce zřídit i E. ON. „Strategie rozvoje v úzké vazbě na směrnici o podpoře infrastruktury pro alternativní paliva, která nedávno vstoupila v platnost, by si neměla klást nižší cíle než několik stovek nových míst k doplnění energie,“ naznačil plány do budoucna Chmelík.

Tesla Supercharger
V dobíjecích stanicích Supercharger „natankují“ pouze majitelé elektromobilů americké značky, a to zadarmo. Majitelé některých modelů ale musejí nejprve zaplatit jednorázový poplatek ve výši dva tisíce dolarů. Výhodou vlastních stanic Tesly má být podle automobilky rychlé nabíjení umožňující dobití baterií elektromobilu na 80 procent kapacity za přibližně 40 minut. V USA, Kanadě, západní Evropě, Austrálii, Japonsku a Číně Tesla provozuje 499 dobíjecích stanic a síť se neustále rozšiřuje.