Tesla už vyrábí přes 500 elektromobilů týdně, vykázala ale ztrátu

Elektromobil Tesla

Elektromobil Tesla Zdroj: Tesla Motors

Americký výrobce elektrických automobilů Tesla Motors prodal letos ve třetím čtvrtletí rekordní počet vozů, vykázal však ztrátu 38,5 milionu dolarů. Výsledky ovlivnily náklady na otevření nových autosalonů a vysoké investice do dobíjecích stanic v USA a Evropě.

Tesla v období od července do září prodala přes 5500 svých sedanů Model S. Z toho zhruba tisícovka jich byla dodána zákazníkům v Evropě. Podle aktuální čtvrtletní zprávy podnik momentálně vyrábí již 550 elektromobilů týdně. Kvartální příjmy firmě prudce stouply na 431 milionů USD (přes osm miliard korun) z loňských 50 milionů. Proti předchozímu čtvrtletí vzrostly o šest procent. Prodej i příjmy však zaostaly za odhady analytiků.

Generální ředitel Tesly Elon Musk uvedl, že výrobu brzdí dodávky baterií. To by se však mělo v příštím roce změnit díky dohodě s firmou Panasonic. Automobilce také výrazně vzrostly náklady na vývoj, protože se chystá v příštím roce začít prodávat svůj další model, crossover Model X.

Musk dodal, že počet autosalonů a servisních center ve čtvrtletí stoupl o 20 procent na více než 100. Firma také zvýšila počet svých dobíjecích stanic Supercharger, které jsou pro majitele vozů zdarma. V Severní Americe má nyní 31 těchto stanic.

Vývoj akcií Tesla Motors od začátku roku 2011:2982509:normal690:true:trueYahoo Finance

Akcie Tesly od počátku letošního roku stouply o více než 400 procent, protože se firmě na počátku letošního roku konečně podařilo dostat do zisku a Model S se ukázal být úspěšným. V reakci na nejnovější výsledky hospodaření však akcie během elektronického obchodování klesly o téměř 12 procent.

Ve čtvrtém čtvrtletí chce Tesla prodat 6000 vozů a za celý rok 21 500 vozů. Loni, kdy se Model S začal prodávat, prodala automobilka 2650 vozů.