„Tesla míří do záhuby“. Bývalý viceprezident General Motors značce nevěří

Tesla

Tesla Zdroj: reuters

Tesla
Tesla
Audi E-Tron
Audi E-Tron
5
Fotogalerie

Tesla má v posledních dnech a týdnech problémy v souvislosti s neuváženými výroky jejího šéfa Elona Muska. Mezi kritiky se zařadil i bývalý viceprezident automobilky General Motors Bob Lutz.

„Na Modelu 3 nikdy nevydělají, protože náklady jsou příliš vysoké.  V továrně zaměstnávají devět tisíc lidí, kteří vyrábějí méně než 150 tisíc aut ročně,“ řekl pro CNBC Lutz. „Automobilka míří na hřbitov,“ dodal bývalý vysoce postavený manažer GM.

„Myslím, že za rok nebo dva uvidíme film s názvem 'Kdo zabil Teslu', film o spiknutí s Leonardem DiCapriem v hlavní roli,“ dodal Lutz. Zmínil také, že Muskova automobilka nenabízí žádnou výhodu oproti konkurenci, a to jak v technologii, softwaru nebo bateriích.

Tesla má podle amerických médií problémy s ministerstvem spravedlnosti, které má vyšetřovat prohlášení Elona Muska o možném stažení akcií automobilky z trhu, ke kterému nakonec nedošlo. Muskovy výroky na twitterovém účtu již vyšetřuje i Komise pro cenné papíry.

Na poli luxusních elektrických automobilů navíc roste konkurence, svůj model nazvaný ECQ nedávno představil Mercedes, Jaguar přišel s elektromobilem I-PACE. Nově se ke konkurenci připojilo také německé Audi s modelem e-tron. Koncept iNext představilo i BMW.

Důvěru k automobilce ze Silicon Valley nemají ani další velké postavy automobilového průmyslu. Například šéf Daimleru Dieter Zetsche už před dvěma lety tvrdil, že Tesla je sice v současnosti lídrem trhu s elektromobily, do budoucna ji ale moc šancí nedával.

Myšlenku, že Tesle začínají šlapat na paty tradiční automobilky, navíc potvrzuje studie londýnské konzultantské firmy PA Consulting Group. Ta tvrdí, že za tři roky bude trhu kralovat právě Daimler.