Textilka Pegas chce rozjet závod v Jihoafrické republice do dvou let

Zdroj: Michael Tomeš

2
Fotogalerie

Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens by chtěl mít v provozu nový závod v Jihoafrické republice již na konci příštího roku. Definitivní rozhodnutí o stavbě a objednání nové linky je podmíněné dokončením jednání se zákazníky, uvedl generální ředitel František Řezáč v tiskové zprávě. Ve středu firma projekt představila na tiskové konferenci v Kapském Městě.

Hodnota investice se očekává v první fázi ve výši 30 až 35 milionů eur (810 až 946 mil. Kč). Aktuálně má firma vytipovaný pozemek právě u Kapského Města. "Těší nás podpora místních úřadů. Věříme, že povede k urychlení nákupu pozemku. Výrobní linka by měla mít roční kapacitu 10 000 tun," uvedl Řezáč. Linka v Egyptě poblíž Káhiry má kapacitu 20 000 tun, firma ji zprovoznila v roce 2013.

Nový závod má obsluhovat rozvíjející se trhy. Samotná Jihoafrická republika má přes 50 milionů obyvatel, zhruba stejný počet mají dohromady i okolní státy Zimbabwe, Botswana, Namibie a Mosambik.

Firma chtěla instalovat v minulých letech ještě jednu linku v Egyptě, kvůli politické nestabilitě ji však umístí do svého domovského závodu ve Znojmě, kde má i nový sklad, závod má také v Bučovicích.

Ekonomicky se jí daří, za loňská tři čtvrtletí měla tržby 4,3 miliardy korun a zisk 351 milionů. V lednu vydala dluhopisy v hodnotě 50 milionů eur (1,3 miliardy korun). Výnos bude sloužit k refinancování veřejné emise dluhopisů v listopadu 2018. K tomuto datu jsou splatné dluhopisy vydané společností v roce 2014.

Podnik vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku a zaměstnává v ČR 570 lidí. Je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě, kde však v březnu skončí.