Těžař Anglo American propustí až 85 tisíc lidí, nevyplatí ani dividendu

Těžba železné rudy (ilustrační foto)

Těžba železné rudy (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Peter Craven via Flickr

Nadnárodní těžařská společnost Anglo American plánuje rozsáhlou restrukturalizaci, která bude zahrnovat prodej velké části aktivit a postupné snížení počtu zaměstnanců na 50 tisíc ze současných 135 tisíc. Reaguje tak na prudký pokles cen komodit. Firma rovněž oznámila, že na rok zastaví vyplácení dividend akcionářům.

Společnost předpokládá, že počet jejích zaměstnanců napřesrok klesne na 99 tisíc a v následujícím roce na 92 tisíc. V dalších letech by pak měl sestoupit až na 50 tisíc.

Ohlášený rozsah snížení počtu zaměstnanců zahrnuje i pracovní místa v aktivitách, které firma hodlá prodat. „Všech těch 85 tisíc pracovních míst tedy nezmizí, protože řadu pracovníků budou dál zaměstnávat noví majitelé dolů, které prodáme,“ uvedl mluvčí podniku.

Všechny velké světové těžařské společnosti nyní podle serveru BBC čelí propadu zisků v důsledku nižších cen komodit. Například cena železné rudy dnes sestoupila až na desetileté minimum 39,60 dolaru za tunu, zatímco v roce 2011 se vyšplhala na téměř 200 dolarů za tunu. K poklesu cen komodit přispívá útlum poptávky v Číně, která se nyní potýká se zpomalováním hospodářského růstu.