Těžař Glencore nevyplatí dividendu, prodá majetek a vydá nové akcie

Měděný důl Lomas Bayas v Chile společnosti Glencore

Měděný důl Lomas Bayas v Chile společnosti Glencore Zdroj: Glencore

Obchodník s komoditami a těžař Glencore představil mimořádná opatření, která mají uklidnit obavy investorů z výše dluhu a pomoci firmě snížit dluh do konce příštího roku ze současných téměř 30 miliard dolarů (727,1 miliardy korun) o třetinu. Firmu k tomuto kroku nutí prudký pokles cen důležitých komodit, mědi a uhlí, který způsobil propad zisku firmy a vyvolalo obavy, zda se jí podaří obstarat dostatek hotovosti pro snižování dluhu.

Švýcarská společnost zastaví výplatu dividend, prodá vybraný majetek a vydá nové akcie za 2,5 miliardy dolarů.

Z nových akcií jich 78 procent koupí Citi a Morgan Stanley, zbývajících 22 procent pak generální ředitel Ivan Glasenberg a finanční ředitel Steve Kalmin. Firma rovněž prodá majetek za zhruba dvě miliardy USD a dalších 500 milionů USD až jednu miliardu USD hodlá ušetřit dalším snížením kapitálových výdajů. Zrušení dividendy ušetří firmě kolem 2,4 miliardy USD.

Firma Glencore bývala původně pouze obchodníkem s komoditami, v roce 2013 se však spojila s těžební firmou Xstrata. Obchodní aktivity částečně chrání firmu před výkyvy cen komodit, minulý měsíc však firma oznámila, že v prvním pololetí její zisk klesl o 29 procent, napsala agentura Reuters.

Akcie Glencore od počátku letošního roku klesly o téměř 60 procent. Ze 100 firem, které jsou součástí hlavního britského akciového indexu, tak vykázal Glencore nejhorší výkon. Od vstupu na burzu v roce 2011 Glencore již ztratil tři čtvrtiny své hodnoty, uvedl The Wall Street Journal.