Těžba uhlí v Polsku se propadla na rekordní minimum, stoupá dovoz z Ruska

Uhelný důl v Polsku

Uhelný důl v Polsku Zdroj: Profimedia

Těžba černého uhlí v Polsku se v září propadla na rekordní minimum 4,89 milionu tun z 5,42 milionu tun v předchozím měsíci. Loni v září činila 5,6 milionu tun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Agentura pro průmyslový rozvoj (ARP). Důvod poklesu ARP neuvedla.

Měsíční těžba uhlí se loni v prosinci poprvé propadla pod pět milionů tun, v letošním roce se však zatím držela nad hranicí pěti milionů. Nicméně již několik měsíců se těžba snižuje kvůli uzavření některých ztrátových dolů a omezení investic s cílem snížit náklady.

Za prvních devět měsíců letošního roku se v polských dolech vytěžilo 47,3 milionu tun uhlí. Ve stejném období loni to bylo 48,8 milionu tun, upozornila agentura PAP.

Kvůli nižší těžbě stoupl dovoz uhlí, zvláště z Ruska, přestože se vláda snaží omezit svou závislost na ruských dodávkách. Podle údajů, na které se odvolává polský list Rzeczpospolita, by letošní dovoz uhlí z Ruska mohl stoupnout na rekord.

Uhlí je hlavním energetickým zdrojem Polska. Země plánuje do roku 2040 snížit podíl uhlí ve svém energetickém mixu na 50 procent z nynějších zhruba 80 procent, uvedla agentura Reuters.

Polsko je druhým největším těžařem uhlí v Evropě po Německu a devátým na světě. Téměř veškeré uhlí, které vytěží, má Polsko pro vlastní potřebu.