Těžební obr BHP Billiton vykázal první pololetní ztrátu za 16 let

Těžba zlata, stříbra a mědi

Těžba zlata, stříbra a mědi Zdroj: CC BY 2.0: Randi Ang

Přední světová těžařská společnost BHP Billiton utrpěla v prvním pololetí svého finančního roku první ztrátu za více než 16 let. Firma se sídlem v Austrálii dnes oznámila výrazné snížení dividendy a předpověděla, že propad cen komodit, který sráží její výnosy a ziskovost, bude pokračovat.

BHP vykázala za pololetí do konce loňského prosince čistou ztrátu 5,7 miliardy dolarů (140 miliard korun). V prvním pololetí předešlého roku vytvořila společnost zisk 5,35 miliardy USD. Základní provozní zisk klesl o 92 procent na 412 milionů USD a pokles cen komodit snížil tento ukazatel o 7,8 miliardy dolarů.

Svou prozatímní dividendu BHP snížila na 16 centů na akcii z dosavadních 75 centů. „Musíme si připustit, že se nacházíme v nové éře a že v tomto novém světě potřebujeme jinou dividendovou politiku,“ sdělil k tomu podle agentury Reuters šéf společnosti Andrew Mackenzie. „Na nižší ceny našich komodit jsme byli připraveni, nyní se ale domníváme, že období slabších cen a zvýšeného kolísání bude pokračovat,“ uvedla společnost ve svém sdělení.

Za poslední celý rok do konce loňského června klesl čistý zisk BHP na 1,9 miliardy dolarů ze 13,8 miliardy USD o rok dříve. Její tržby se snížily o 22 procent na 52 miliard USD.

Těžařské firmy sráží v poslední době do ztrát propad cen klíčových komodit, jako je ropa, železná ruda a uhlí. Odráží to tradiční cyklus pohybu investice a cen na komoditním trhu, přičemž nynější pokles zesiluje oslabování poptávky v čínské ekonomice, která je druhá největší na světě.