ThyssenKrupp sloučí výrobu nerezové oceli s finskou Outokumpu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Siemens

Německá hutní skupina ThyssenKrupp sloučí svou divizi výroby nerezové oceli Inoxum s finskou společností Outokumpu Oyj. Divizi Finům prodá za 2,7 miliardy eur (asi 68,2 miliardy korun), úplně se jí ale nezbaví. V novém společném podniku, který sloučením vznikne, budou mít Němci podíl 29,9 procenta. Firmy o tomto kroku jednaly už nějaký čas.

Dohoda mimo jiné předpokládá, že ThyssenKrupp dostane za Inoxum i hotovost, její výši ale Němci neupřesnili. Outokumpu naopak převezme také dluhy, které divize Inoxum nashromáždila. S návrhem prodat výrobu nerezové oceli už vyslovily souhlas i odbory, které mají v německém strojírenství tradičně velmi silnou pozici.

ThyssenKrupp se zabývá výrobou celé řady produktů a zařízení, počínaje ponorkami, přes výtahy až po náhradní díly pro automobily. Zdroje agentury Reuters už minulý týden uvedly, že podnik má v úmyslu zbavit se výroby, která na tržbách ročně generuje kolem deseti miliard eur (asi 253 miliard korun). Splatila by tak část dluhu, který koncem loňského září dosahoval 3,6 miliardy eur.

Nerez má široké uplatnění, ať už při výrobě příborů, železničních vagonů nebo celé řady dalších výrobků. Nepříznivá situace na trhu ale způsobila, že výrobci nerezové oceli své záměry přehodnocují. Někteří se netají tím, že mohou odvětví úplně opustit. Zápasí totiž s levnou konkurencí asijských výrobců, nadvýrobou a dopady hospodářské recese.