TOS v Čelákovicích má nového majitele, zaplatil přes 100 milionů

Výrobní stroj z TOSu Čelákovice.

Výrobní stroj z TOSu Čelákovice.

Akciová společnost TOS, která se zabývá výrobou a opravami obráběcích strojů a od června je v konkurzu, má nového majitele. Firmu a její areál v Čelákovicích koupil ve výběrovém řízení za více než 100 milionů korun, což byla stanovená minimální kupní cena.

„Vítěz (řízení) již byl vyhlášen. Kdo se jím stal, prozatím nemůžeme sdělit, neboť právě běží lhůta pro uhrazení kupní ceny. Mohu pouze sdělit, že kupní cena přesáhla 100 milionů korun,“ řekl deníku E15 Petr Vácha, vedoucí oddělení prodeje společnosti Naxos, která prodej organizovala.

Součástí prodeje je výrobní areál v Čelákovicích s celkovou výměrou pozemků přes 76 tisíc čtverečních metrů v tamní průmyslové zóně města s halami a administrativním centrem. Předmětem prodeje je i výzkumné středisko v Holicích na Pardubicku.

Nový majitel získá i ochranné známky TOS. Firma je prodávána jedinou smlouvou, kdy na nabyvatele nepřecházejí závazky s výjimkou pracovněprávních vztahů se 187 zaměstnanci.

Krajský soud v Praze zahájil insolvenční řízení ve společnosti TOS Čelákovice v červenci 2009. Návrh podala děčínská společnost Selectra, které TOS Čelákovice dlužil za dopravní služby přes 800 tisíc korun. Původně soud povolil firmě reorganizaci, tu ale v červnu přeměnil na prohlášení konkurzu. Činnost TOS tím podle zadání veřejného řízení na prodej podniku nebyla po prohlášení konkurzu zastavena, avšak byla částečně omezena.