Továrník Wichterle získá zkrachovalou sklárnu Rückl Crystal

Sklárna Rückl Crystal dříve vyráběla i sošky Českých lvů

Sklárna Rückl Crystal dříve vyráběla i sošky Českých lvů Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta

Zkrachovalou nižborskou sklárnu Rückl Crystal získá přední český továrník Martin Wichterle, který vlastní zejména strojírenskou skupinu Wikov, ale dva roky se pohybuje i ve sklářství.

Vítězem výběrového řízení na prodej fungujícího podniku se 120 zaměstnanci se stala společnost BVY Czech, která nabídla nejvyšší cenu 22,5 milionu korun, uvádí Hospodářské noviny. Odhadní cena podniku byla přitom podle znaleckého posudku 62 milionů korun. Za BVY Czech stojí právě Wichterle, který je předsedou představenstva a jediným členem vedení. Wichterle by mohl podle HN sklárnu koupit během následujících několika málo týdnů, zbývá zaplatit cenu a podepsat smlouvu.

Pravnuk zakladatele známé prvorepublikové automobilky Wikov a vnuk vynálezce měkkých kontaktních čoček nebo silonu získá svou druhou sklárnu. V roce 2014 se stal spolumajitelem jednoho z nejmladších českých výrobců křišťálu Bomma, který byl ve Světlé nad Sázavou založen v roce 2012 a v němž Wichterle nyní drží přes 51 procent.

Nižborská sklárna se dostala do ekonomických problémů a sama na sebe podala insolvenční návrh. Postihl ji propad poptávky za ekonomické krize a kvůli politickým událostem v tradičních odbytištích, především v Egyptě, Íránu a Rusku.

Snížený objem výroby navíc vedl k havárii výrobního zařízení. Do insolvenčního řízení se přihlásilo šest desítek věřitelů s pohledávkami za více než 156 milionů korun.