Toyota loni prodala rekordní počet aut. Už čtvrtým rokem je jedničkou na světovém trhu

Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně

Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně Zdroj: Toyota Motor Manufacturing Czech Republic

Japonská automobilka Toyota Motor loni zvýšila prodej o 7,2 procenta na 11,2 milionu vozů, což je podle agentury AFP nový světový rekord. Japonská firma tak už čtvrtým rokem za sebou zůstala největším prodejcem automobilů na světě před německým koncernem Volkswagen, jehož součástí je i tuzemská Škoda Auto. 

Toyota v loňském roce těžila ze zlepšení situace v dodavatelských řetězcích a ze stabilní poptávky v Severní Americe a v Evropě, uvedla agentura Bloomberg. Japonská automobilka v dnešní tiskové zprávě uvedla, že loni zvýšila výrobu o 8,6 procenta na 11,5 milionu aut.

Volkswagen už dříve oznámil, že za loňský rok zvýšil odbyt o 11,8 procenta na 9,2 milionu vozů. Součástí Volkswagenu je i Škoda Auto, jejíž odbyt se loni zvýšil o 18,5 procenta na 866 800 vozidel.

Toyota se v poslední době potýká se skandály kolem dceřiných společností Daihatsu, Hino Motors a Toyota Industries, které zahrnují nesrovnalosti při certifikačních testech aut a motorů a které by mohly uškodit její globální pověsti v oblasti kvality a bezpečnosti, napsala agentura Reuters.

„Rád bych vyjádřil svou nejhlubší omluvu zákazníkům i akcionářům za nepříjemnosti a obavy způsobené nesrovnalostmi ve společnostech Hino Motors, Daihatsu a Toyota Industries,“ uvedl v úterý prezident automobilky Akio Tojoda.