Toyota musí platit miliardovou pokutu. Za oddalování oprav

Nová Toyota Aygo na ženevské premiéře

Nová Toyota Aygo na ženevské premiéře Zdroj: ctk

Japonskou automobilku bude chyba z roku 2009 bolet. Za nechtěnou akceleraci a ignorování pravidel musí jen v Spojených státech zaplatit miliardu amerických dolarů.

Porušovali federální pravidla a nevyslyšeli stížnosti zákazníků. Tak zní dnešní rozhodnutí federálních úřadů v případě podezření vůči společnosti Toyota.

V roce 2009 musela automobilka Toyota stáhnout zpátky do továren miliony vozů a opravit na nich vlastnosti pedálů. Ty totiž porušovaly federální pravidla, která stanovují maximální možnaou akcelereci. Cílem pravidel je regulovat bezpečnost dopravního provozu.

Toyota měla podle obvinění FBI vědět o tom, že porušuje zákony. Stejně se však snažila stáhnutí svých vozů vyhnout. Jak tvrdí vyšetřovatelé, problémem byl i přístup úřadů ke stížnostem zákazníků. Toyota lhala, že dokumenty nemá.

„S vyšetřovateli spolupracujeme čtyři roky. Během tohoto období jsme ve spolupráci s úřady udělali několik změn, které výrazně změnili odpovědnost vůči našim zákazníkům,“ brání se Toyota. Na základě federálních doporučení musela Toyota předělat například vlastnosti rohože na podlaze automobilů.

Na řadě je General Motors

Japonská společnost měla podobné problémy i v dalších zemích. Nejvážnější to ale bylo v USA. Díky vyšetřování FBI museli představitelé firmy dvakrát podstoupit i slyšení v americkém Kongresu.

Federální úřady teď prošetřují i automobilku General Motors. Ta před měsícem stáhla do svých fabrik 1,6 milionu vozů. Podle obvinění ale inženýři společnosti o problémech věděli léta před stažením automobilů.