TPCA zvyšuje v Kolíně výrobu, po roce hledá nové zaměstnance

Výroba v kolínské továrně TPCA

Výroba v kolínské továrně TPCA Zdroj: TPCA

Kolínská automobilka TPCA začala po roce znovu nabírat nové zaměstnance. Shání několik desítek lidí na dělnické pozice. V TPCA pracuje nyní téměř tři tisíce zaměstnanců a průměrný plat v dělnických profesích je 30 600 korun.

Loni automobilka vyrobila 203 tisíc aut, letos by to mělo být 220 tisíc. Roční tržby automobilky minulý rok činily téměř 40 miliard korun.

Automobilka měla od počátku roku, kdy byla zrušena třetí směna, až dosud nadstav lidí, aby dokázala pružně doplňovat chybějící pozice na linkách. Tento nadstav nyní skončil, a proto se automobilka rozhodla znovu otevřít nábor. „Nábor probíhá výhradně přes pracovní agentury, ale již po šesti měsících mají noví pracovníci s dobrým hodnocením možnost stát se kmenovými zaměstnanci,“ uvedl manažer podniku Pavel Beneš.

Podle něj nejde o sezonní záležitost a počet nových zaměstnanců se v těchto číslech bude pohybovat i v dalších měsících.

Většina lidí z okolí

Přes 75 procent zaměstnanců automobilky je podle mluvčího z Kolínska a blízkého okolí, ale i těm „přespolním“ nabízejí agentury možnost ubytování.

Nezaměstnanost na Kolínsku je vyšší než v některých dalších okresech Středočeského kraje. Japonská firma Tsubakimoto Chain oficiálně oznámila, že postaví v průmyslové zóně Kolín - Ovčáry závod na výrobu rozvodových sad pro automobilové motory. Výše investice je 440 milionů korun, firma plánuje, že zaměstná 80 lidí.