TransCanada koupí provozovatele amerických plynovodů Columbia Pipeline

Potrubí připravené pro stavbu ropovodu

Potrubí připravené pro stavbu ropovodu Zdroj: ctk/AP

Kanadská společnost TransCanada Corp., která stojí za kontroverzním ropovodem Keystone XL, koupí amerického provozovatele plynovodů Columbia Pipeline Group za 10,2 miliardy dolarů (244,2 miliardy korun). Dohoda je zatím největší akvizicí kanadské společnosti a TransCanada díky ní výrazně posílí svoji pozici ve Spojených státech.

Columbila Pipeline vlastní 24 tisíc kilometrů plynovodů, které se táhnout od New Yorku po Mexický záliv, podzemní zásobníky a zpracovatelská zařízení. Po akvizici se síť produktovodů firmy TransCanada v Severní Americe rozšíří na zhruba 92 tisíc kilometrů.

Akvizice přichází několik měsíců poté, co americký prezident Barack Obama po sedmi letech politických tahanic zrušil plány na výstavbu ropovodu Keystone XL. Odůvodnil to tím, že by schválení projektu podkopalo vedoucí roli USA v boji proti změně klimatu. Ropovod měl propojit kanadská břidlicová pole se specializovanými rafineriemi v Texasu, podél pobřeží Mexického zálivu.

Třímiliardový dluh

TransCanada zaplatí akcionářům Columbia Pipeline 25,5 dolaru za akcii, což představuje ve srovnání se čtvrteční závěrečnou cenou akcií zisk 8,5 procenta. Převezme také dluh 2,8 miliardy dolarů. Dohoda by měla být dokončena ve druhé polovině roku. Kanadská firma plánuje financovat akvizici z prodeje majetku a emisí nových akcií, napsaly agentury AP a Reuters.

Na celkových příjmech firmy TransCanada má přeprava plynu podíl 48 procent. Společnost má na celkových dodávkách topného oleje a paliva pro elektrárny v Severní Americe podíl 20 procent. Je také jedním z největších poskytovatelů zásobníků plynu na kontinentu.