Třinecké železárny opět skončily ve ztrátě, tentokrát 632 milionů korun

hutě, železárny

hutě, železárny

Jeden z největších tuzemských výrobců oceli, společnost Třinecké železárny, loni skončila opět ve ztrátě. Prodělala 632 milionů korun, o rok dříve vykázala ztrátu 732 milionů. Další rok hospodaření v červených číslech zavinily nízké ceny ocelových výrobků na trhu a naopak vysoké ceny surovin, ze kterých se vyrábějí. Firma se snažila nízkými cenami udržet zákazníky a trhy, na kterých obchoduje. Ve výroční zprávě to uvedl spolumajitel firmy a předseda dozorčí rady Tomáš Chrenek.

„Rok 2010 byl obdobím pokračující globální ekonomické krize. I když to nejsložitější období posledních desetiletí pomalu odeznívá, jeho důsledky stále pociťujeme,“ uvedl Chrenek. Třinecké železárny loni vyprodukovaly téměř 2,5 milionu tun oceli, což je výroba, která odpovídá rokům před vypuknutí recese. Již podruhé za sebou se staly největším tuzemským výrobcem surové oceli s podílem výroby 48 procent.

Celkové tržby se firmě zvýšily o třetinu na 32,5 miliardy korun. Nejprodávanějším produktem byl opět válcovaný drát, kterého loni železárny prodaly rekordní množství. I přesto celkové hospodaření skončilo v minusu.

„V oblasti prodejních cen jsme museli reagovat na tržní situaci, abychom si i nadále zachovali naši strukturu zákazníků,“ konstatoval Chrenek. Firma také celý rok rekonstruovala jednu z koksárenských baterií, proto musela nakupovat koks za velmi nevýhodné ceny, což její ztrátu ještě prohloubilo.