Tržby skupiny ČEZ ESCO loni vzrostly o více než čtvrtinu

ČEZ

ČEZ Zdroj: Profimedia

Teplárna ČEZ
ČEZ
3
Fotogalerie

Skupina ČEZ ESCO, která patří do energetické skupiny ČEZ, loni utržila 5,5 miliardy korun, což je meziročně o 27 procent více. Řekl to generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. Výši zisku neuvedl. ČEZ ESCO působí v Česku a na Slovensku. Kromě těchto zemí ČEZ působí v segmentu komplexních energetických službách (ESCO) také v Německu, v Polsku a v Rumunsku.

Výsledky ČEZ ESCO byly podle Čermáka loni taženy především zájmem o produkty firmy. Akvizice loni společnost uskutečňovala zejména na Slovensku, kde ČEZ ESCO posílilo pozici v ekologickém teplárenství koupí podílů v teplárnách v Prešově a Nových Zámcích. Projevily se i dobré výsledky společností, které skupina koupila v roce 2017, podotkl ředitel.

"Naše loňské výsledky ukazují velký zájem o moderní energetiku u všech našich produktů a služeb. Více jsme utržili za instalace vzduchotechniky a klimatizací, renovaci osvětlení v průmyslu i výstavbou energetických zařízení pro externí klienty. Těší mě i rostoucí zájem o energetický management, který umožňuje sledovat a analyzovat spotřebu v objektech a navrhovat komplexní energetické úspory," uvedl Čermák.

Mezi největší zakázky roku 2018 patřila podle firmy výstavba nové teplárny pro výrobu páry v neratovické Spolaně nebo výstavba zařízení pro výrobu chladu v závodech společností Fatra Napajedla a Benteler. Výrazně se na tržbách podílely také dodávky vzduchotechniky a klimatizací, výroba a dodávky tepla nebo provoz energetických zařízení, jejich servis a údržba pro zákazníky, dodala společnost. ČEZ ESCO má přes 1800 zaměstnanců.

Sektor ESCO (Energy Service Company) se zaměřuje na komplexní energetické potřeby firem, obcí a institucí, zajišťuje dodávky komodit, energetické audity a energetické poradenství, externí dodávky tepla a elektřiny nebo výstavbu kogeneračních jednotek a instalaci fotovoltaických elektráren. Je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou.

ESCO službám se v ČEZ věnují dva týmy spadající pod divizi obchod a strategie: ČEZ ESCO působící v Česku a na Slovensku a ESCO International. Místopředseda představenstva ČEZ a ředitel divize nová energetika a distribuce Tomáš Pleskač tento týden uvedl, že celkové tržby ČEZ v ESCO službách stouply loni meziročně o 120 procent na 16 miliard korun. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš doplnil, že letos očekává ČEZ tržby v segmentu přes 20 miliard korun. Tržby celé skupiny ČEZ loni činily 184,5 miliardy korun, meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard korun.