Tvrdý kompromis: v nošovickém Hyundai stoupnou platy o 3,2 procenta

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Odboráři automobilky Hyundai v Nošovicích po dvoudenním hlasování přijali v poměru hlasů 4:3 návrh smlouvy předložený zprostředkovatelem. Zaměstnancům podle něj vzrostou základní mzdy průměrně o 3,2 procenta, i když podle vyjádření firmy se včetně bonusů zvýší příjmy fakticky o šest procent. Loni si dělníci v Nošovicích vydělali 27 700 korun měsíčně.

Právě o 3,2 procenta už jednostranně navýšilo mzdy vedení firmy od 1. dubna poté, co odboráři přerušili vyjednávání o kolektivní smlouvě a rozhodli se obrátit na zprostředkovatele. Odboráři původně žádali 9,5 procenta, což zdůvodňovali vysokým ziskem firmy. Ten podle výroční zprávy činil v roce 2012 sedm miliard korun při tržbách 92,3 miliardy korun.

Smlouvu odboráři hodnotí jako tvrdý kompromis. Kromě zvýšení mzdy obsahuje i růst výrobního bonusu o 55 procent, navýšení docházkového bonusu o sto korun na 1500 Kč nebo zmírnění krácení dovolenkového a výrobního bonusu. Podle odborů si pracovník na pozici operátor-2, jež je v závodě nejčastější, polepší v průměru přibližně o 1500 korun, a krácení pololetních bonusů bude lidštější.

Kolik se vydělává v českých automobilkách
Průměrný hrubý měsíční příjem v nošovickém Hyundai činil loni 30 094 korun, přičemž v dělnických profesích to bylo 27 700 korun. Loni tam zaměstnancům vzrostly mzdy o tři procenta. V celém Moravskoslezském kraji si lidé v roce 2013 vydělali v průměru 23 212 korun hrubého.
V mladoboleslavské Škodě Auto vzrostly tarifní mzdy od letošního dubna o dvě procenta. Celková průměrná mzda tarifních zaměstnanců tam loni činila 37 700 korun.
V kolínské automobilce TPCA si pracovníci letos polepší o 2,4 procenta. Průměrná hrubá mzda v dělnických pozicích dosahovala téměř 30 tisíc korun.
Průměrné platy zaměstnanců v českém autoprůmyslu, tedy u všech automobilek i výrobců dílů, se loni zvýšila o 3,5 procenta na 31 282 korun. V celé České republice činila 25 128 korun, což znamenalo meziroční zvýšení o pouhé 0,1 procenta.

„V mzdové oblasti znamená nová kolektivní smlouva faktické zvýšení o 6,1 procenta, kdy mzdy porostou o 3,2 procenta a výroční bonus za splnění výrobního plánu se zvedne ze stávajících 75 procent na 110 procent průměrné měsíční mzdy, což měsíčně dělá další zvýšení o 2,9 procenta,“ upřesnil mluvčí nošovické továrny Petr Vaněk .

Novou kolektivní smlouvu podepsali zástupci odborů a vedení severomoravské automobilky dnes po 18. hodině.

V automobilce Hyundai pracuje 3400 lidí, dalších přibližně 7000 zaměstnávají v moravskoslezském regionu subdodavatelské firmy.