Uber testuje elektromobily, spojil se s čínskou automobilkou BYD

Automobilka BYD

Automobilka BYD Zdroj: CC BY-SA 2.0: order_242: Flickr

Americká alternativní taxislužba Uber uvedla, že uzavřela dohodu s čínským výrobcem automobilů BYD. Řidiči služby tak začali testovat flotilu elektrických automobilů.

O testovací program, který začal před několik týdny v Chicagu, je prý velký zájem. Tvrdí to alespoň mluvčí Uberu Lauren Altminová s tím, že se plánuje jeho rozšíření do dalších měst.

V současné době řidiči v Chicagu testují 25 automobilů BYD. Společnost Uber doufá, že toto číslo do konce roku vzroste na několik stovek. Pro automobilku je spolupráce s Uberem prvním krokem, jak se výrazněji prosadit na americkém trhu. BYD patří k největším výrobcům automobilů v Číně.

Firma za 40 miliard dolarů
Firma Uber, která byla založena v San Francisku v roce 2009, zažila v poslední době obrovský rozmach a její tržní hodnota se vyšplhala již na 40 miliard dolarů. Aplikace Uber umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo, a slouží i jako taxametr a platební nástroj.
Proti službám Uberu se vzedmula vlna odporu mezi tradičními taxikáři, kteří si stěžují, že jejich konkurenti nemusejí na rozdíl od nich platit licence a dělat si zkoušky. V řadě zemí byl Uber zakázán.