Unie chce podpořit ocelárny, ale požaduje záruky

ArcelorMittal

ArcelorMittal Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise představí plán na oživení ocelářského průmyslu. Na oplátku požaduje aby ArcelorMittal, největší huní společnost do té doby odložila plánované propouštění a snižování výrobních kapacit v Evropě.

V podstatě obchod s ocelářským gigantem ArcelorMittal chystá Evropská komise. Ta chce do léta představit svůj program na oživení resortu. Nebude to ale zadarmo. Za podpůrný program požaduje, aby hutě ArcelorMittal upustily od svých úsporných plánů v Evropě. V sázce jsou totiž stovky pracovních míst v ocelárnách v řadě evropských zemí. ArcelorMittal nyní plánuje uzavírání provozů v Belgii a již dříve omezil produkci ve Francii a Lucembursku. K výzvě Evropské komise se však firma do které patří i největší česká ocelárna ArcelorMittal Ostrava zatím odmítla vyjádřit.

Spotřeba oceli v Evropě loni podle ocelářské asociace Eurofer v důsledku hospodářské krize klesla téměř o deset procent. V letošním roce by měl pokles zpomalit na necelé procento a napřesrok by poptávka měla stoupnout o tři procenta. I tak by ale měla zůstat hluboko pod úrovní z období před začátkem krize, napsala agentura Reuters.

Náklady v Evropě výrazně rostou

Evropský ocelářský průmysl navíc upozorňuje, že ho z Evropské unie vytlačuje nadměrná regulace a stoupající náklady. Poukazuje například na relativně vysoké ceny energie a radikální plány EU na snižování emisí. Ty podle ocelářů povedou pouze k tomu, že se zvýší emise mimo Evropskou unii. „Pokud se firmy přesunou za hranice EU, bude to problém nejen pro zaměstnance, ale také pro boj proti klimatickým změnám,“ uvedl evropský komisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani.

Tržby českých ocelářských podniků loni meziročně klesly o šest procent na 100 miliard korun. Tuzemská výroba oceli se loni meziročně snížila o deset procent na 5,07 milionu tun. Před příchodem krize čeští oceláři ročně vyráběli mezi šesti a sedmi miliony tun oceli.

Oceláři všech zemí, bojte se