Unikátní solární elektrárna ve Španělsku pracuje i v noci

Gemasolar

Gemasolar Zdroj: profimedia.cz

Gemasolar
Gemasolar
Gemasolar
Gemasolar
Gemasolar
9
Fotogalerie
Solární elektrárna Gemasolar ve španělské Andalusii nevynechá, ani když se nebe zatáhne mraky. Díky technologii, která je světovým unikátem, umožňuje energie akumulovaná z doby, kdy září slunce, vyrábět elektřinu i v noci a ve dnech, kdy prší, píše agentura AFP.

Elektrárnu, fungující od loňského května, nemůžete na andaluských planinách na jihu Španělska přehlédnout. Z dálnice mezi Sevillou a Córdobou je vidět její osvětlenou věž, v níž se odráží 2650 solárních panelů, z nichž každý má 120 metrů čtverečních. Rozmístěny jsou v obrovském kruhu o 195 hektarech.

„Je to první elektrárna na světě, která pracuje 24 hodin, funguje stejně ve dne jako v noci,“ uvádí Santiago Arias, technický ředitel společnosti Torresol Energy, která zařízení spravuje.

Její mechanismus lze velmi jednoduše vysvětlit, říká. Panely odrážejí slunce na vysokou středovou věž a předávají jí koncentrovanou energii tisíckrát silnější, než máme na zemi, vysvětluje Arias.

GemasolarGemasolar | profimedia.cz

Zde paprsky předávají svou tepelnou energii zásobníku s roztavenou solí, jejíž teplota dosahuje 500 stupňů Celsia. Sůl pak produkuje páru, která otáčí turbínou a vyrábí elektřinu jako v klasické termosolární elektrárně.

Gemasolar je unikátní tím, že dokáže skladovat energii a zařízení tak pokračuje ve výrobě elektřiny s pomocí energie nashromážděné za dne, upřesňuje Arias. „Využívám tedy tuto energii tak, jak potřebuji, a ne tak, jak mi diktuje slunce,“ říká.

Bilance je velmi pozitivní: elektrárna produkuje o 60 procent energie více než stejné zařízení, které nemá skladovací systém. Elektrárna může fungovat 6400 hodin ročně, zatímco jiná solární zařízení pracují jen 1000 až 2000 hodin ročně.

„Množství energie, které ročně vyrábíme, se rovná průměrné spotřebě 30 tisíc španělských domácností, což představuje asi 90 tisíc osob,“ vysvětluje Arias. Ročně se tak uspoří 30 tisíc tun oxidu uhličitého.

GemasolarGemasolar | profimedia.cz

Španělsko pokrývá z obnovitelných zdrojů třetinu poptávky

Ve Španělsku, které je na druhém místě ve světě ve výrobě sluneční energie a na prvním místě v Evropě, před Německem, ve výrobě energie větrné, zaznamenala výroba energie z obnovitelných zdrojů mimořádný rozvoj díky štědré státní podpoře.

V roce 2011 země pokrývala třetinu energetické poptávky výrobou energie z obnovitelných zdrojů, zejména energie větrné (16 procent z celkové produkce elektřiny), a podíl solární energie, jenž byl velmi nízký (pouze čtyři procenta), se během jednoho roku zdvojnásobil, uvádí společnost REE, která spravuje elektrickou síť v zemi.

Projekt spolufinancovaly Spojené arabské emiráty

Na projekt Gemasolar bylo třeba zahraničních investorů: Torresol Energy je společným podnikem španělské skupiny Sener, která vlastní 60procentní podíl, a společnosti pro energii z obnovitelných zdrojů Masdar, kterou financuje vláda Abú Zabí.

GemasolarGemasolar | profimedia.cz

„Tento druh elektrárny je totiž drahý, ne však kvůli surovině, kterou používáme a která je zadarmo, ale proto, že vyžaduje obrovské investice,“ zdůrazňuje Santiago Arias. Investice dosáhly 200 milionů eur (4,8 miliardy korun).

„Toho dne, kdy elektrárna začne vracet peníze bankám, stane se strojem na tisícieurové bankovky,“ ujišťuje. Připomíná, že cena barelu ropy byla v roce 2003 na 28 dolarech (asi 500 korun), zatímco dnes dosahuje 130 dolarů (asi 2340 korun).

Další podporu alternativní energie brzdí krize

Nyní však projekty tohoto druhu zastiňuje ekonomická krize: Španělsko, které stojí na prahu recese a pustilo se do úsporných opatření, pozastavilo podporu nových elektráren vyrábějících energii z obnovitelných zdrojů.

„Tři projekty byly kvůli tomu pozastaveny,“ uvádí Arias. Přiznává, že se kvůli světové hospodářské krizi ještě nepodařilo prodat technologii Gemasolaru, ačkoli tento projekt vyvolal v zahraničí obrovský zájem.