Unipetrol sloučí dceřiné společnosti, značka Benzina ale zůstane

Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetím
čtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období

Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetím čtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období Zdroj: ctk

Petrochemický holding Unipetrol sloučil dceřinou společnost Benzina s další svou dcerou Unipetrol RPA. Podle něho má uvedená fúze zlepšit operativnost skupiny Unipetrol na velmi náročném tuzemském trhu. Zákazníci na čerpacích stanicích změnu nepocítí, značka Benzina zůstane zachována. Firma bude fungovat jako odštěpný závod Unipetrol RPA, dodal.

„Konsolidace struktury Unipetrol je jedním z klíčových cílů naší střednědobé strategie. Je krokem k zjednodušení organizační a administrativní struktury a povede k efektivnějšímu provozu jednotlivých firem a dodatečným úsporám,“ uvedl generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski. Podotkl, že konsolidace je možná mimo jiné díky navýšení akciového podílu ve společnosti Česká rafinérská. Jediným vlastníkem rafinérie se Unipetrol stal na konci letošního dubna.

Benzina v současnosti provozuje 339 čerpacích stanic a je největší sítí v Česku. Na trhu působí už 56 let. Ve třetím čtvrtletí se společnosti podařilo zvýšit tržní podíl na 15,3 procenta. Ve své strategii do roku 2017 má Unipetrol plán, že na maloobchodním trhu dosáhne podílu 20 procent.

Největším konkurentem Benziny na českém maloobchodním trhu čerpacích stanic je od začátku srpna, kdy převzal 125 pump od italské společnosti Agip, maďarský ropný holding MOL. Ten v tuzemsku provozuje 316 stanic. Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu a zaměstnává téměř 3900 lidí. V roce 2005 se stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.