Unipetrolu nízké ceny ropy krátí zisk, ve čtvrtletí klesl o 1,4 miliardy

I přes problémy kvůli poklesu ceny ropy a nižšímuprodeji petrochemických produktů kvůli nehodě na etylenové jednotce vytvořila společnost Unipetrol zisk zhruba tři miliardy korun; tržby dosáhly 38,2 miliardy korun.

I přes problémy kvůli poklesu ceny ropy a nižšímuprodeji petrochemických produktů kvůli nehodě na etylenové jednotce vytvořila společnost Unipetrol zisk zhruba tři miliardy korun; tržby dosáhly 38,2 miliardy korun. Zdroj: ctk

Finanční ředitel Unipetrol  Wojciech Ostrowski
Úspěch. Generální ředitel UnipetroluPiotr Chelmiński (vlevo) a finančníředitel Wojciech Ostrowski mohou býts pololetními výsledky holdingu více nežspokojeni: jen tržby vzrostly meziročněo 37 procent
Růst prodejů. V rafinerské oblasti Unipetrol meziročně navýšil odbyt o 27 procent, v petrochemii o čtyři procenta
Unipetrol,ropa
Unipetrol
18
Fotogalerie

Čistý zisk petrochemického holdingu Unipetrol ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 1,38 miliardy korun na 722 milion. Tržby se snížily o 22 procent na 23,110 miliardy korun. 

Důvodem byly přetrvávající nízké ceny ropy a meziročně nižší prodeje petrochemických i rafinérských produktů kvůli loňské nehodě na etylenové jednotce a neplánované odstávce rafinérie v Kralupech. Firma dnes výsledky zveřejnila na svém webu. Naopak pozitivně se do zisku promítla další platba pojistného v souvislosti se zmíněnou nehodou ve výši 2,2 miliardy korun a meziročně lepší výsledky maloobchodu.

Čistý zisk a tržby klesly společnosti i za celých devět měsíců. Čistý zisk činil 3,8 miliardy korun, což je meziročně o 3,28 miliardy méně. Tržby se meziročně snížily o 29 procent na 61,347 miliardy. Analytici podobný vývoj očekávali.

Firma tento týden obnovila v areálu Záluží u Litvínova výrobu na etylenové jednotce, kterou loni v srpnu poškodil požár a jejíž výluka se odrazila na provozních výsledcích firmy. Podle ředitele Unipetrolu Andrzeje Modrzejewského chemička ale předpokládá, že by v souvislosti s událostí na etylenové jednotce měla mít nárok získat na pojistném zpátky náklady na její opravu 3,9 miliardy korun a ušlý zisk 9,9 miliardy korun.

Firma nedávno obnovila také zpracování ropy v kralupské rafinérii, kde provoz stál kvůli havárii krakovací jednotky. "Takže jsou v současné době obě rafinérie v Kralupech a v Litvínově provozovány na plnou kapacitu," uvedl Modrzejewski v tiskové zprávě.

Zmínil dobrý zisk v rámci maloobchodního segmentu ve třetím čtvrtletí, na kterém se podílel zvýšený prodej paliv a občerstvení v síti restaurací STOP CAFE. "Do konce září jsme převzali 13 čerpacích stanic od společnosti OMV a dalších 15 stanic plánujeme rebrandovat do konce roku," doplnil.

Unipetrol byl založen v roce 1994. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Výsledky zaostaly za odhady

Podle analytika BH Securities Martina Vlčka jsou výsledky kvůli neobvykle nízké úrovni produkce firmy i jednorázovým položkám z příjmů z pojistného zkreslené. Podobné to bude ještě u čísel za příští čtvrtletí. "Obavou do budoucna zůstávají nízké petrochemické marže, i když se cena ropy v posledních týdnech značně zvýšila," dodal.

 Analytik Petr Hlinomaz řekl, že právě pojistné plnění, tentokrát i za škody způsobené havárií v Kralupech, zajistí Unipetrolu čistý zisk i ve výsledcích za celý letošní rok. Lukáš Hendrych z auditorské a poradenské sítě BDO doplnil, že díky obnovenému provozu v obou rafinériích jsou dány pro čtvrté čtvrtletí dobré předpoklady pro zlepšení výsledků firmy. I podle něj však budou výsledky firmy od října do prosince výrazně ovlivněny hodnotou pojistných náhrad a dosahovaných marží.
Podle analytika J&T Banky Bohumila Trampoty zaostaly čtvrtletní výsledky Unipetrolu za odhady trhu. "Samotná čísla jsou pro nás zklamáním hlavně kvůli vyšším provozním nákladům, než jsme očekávali," dodal.
Majiteli Unipetrolu se daří

Zisk největší polské ropné společnosti PKN Orlen vzrostl ve třetím čtvrtletí o 92 procent a překonal očekávání. Majiteli českého petrochemického holdingu Unipetrol dopomohly k vylepšení ziskovosti finanční položky, jako je zvýšení hodnoty zásob, vliv kurzových změn na hodnotu dluhu a výplaty pojistného plnění, sdělila dnes společnost.

Čistý zisk PKN vzrostl na 1,5 miliardy zlotých (9,4 miliardy korun) ze 795 milionů zlotých ve stejném období loňského roku. Analytici oslovení agenturou Reuters odhadli výsledek na 1,4 miliardy zlotých.