ÚOHS prověřuje spolupráci ArceloruMittal a Tauronu. Kvůli elektřině

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: ctk

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prověří spolupráci největšího světového výrobce oceli ArcelorMittal a polské energetické společnosti Tauron. Firmy založily společný podnik Tameh Holding pro výrobu elektřiny a tepla v Polsku a České republice.

ÚOHS začal posuzovat transakci minulý týden. Schválit by ji měl nejpozději začátkem března. Posuzovat bude zejména oblast výroby a velkoobchodního prodeje elektrické energie.

Mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková řekla, že společný podnik firem už loni v prosinci zahájil svou činnost. Společnost ArcelorMittal Energy Ostrava se přejmenovala na Tameh Czech.

V Tameh Holding se sídlem v Polsku má každý ze dvou kapitálových partnerů 50 procent akcií. Holding je vlastníkem 100 procent akcií ve dvou provozních společnostech - v polském Tameh Polska a českém Tameh Czech. Kontrakt byl podepsán 11. srpna 2014 na 15 let s možností prodloužení.

Hlavním komerčním cílem společného podniku je dlouhodobá mezinárodní spolupráce mezi oběma společnostmi. „Plánuje se také rozvoj energetických aktiv společnosti a dodávky energií pro provozy ArcelorMittal. Finančním cílem projektu je generovat prostředky na investice plánované v rámci společného podniku,“ uvedla Dvořáková.

Modernizace energetiky

V České republice má společný podnik záměr modernizovat energetiku v ArcelorMittal Ostrava v oblasti ekologizace a nových technologií. Společný podnik by měl přinést know-how přední energetické společnosti a společné finanční prostředky na nezbytné investice v oblasti ekologizace a výstavby nových technologií jako například výstavbu fluidního kotle K14.

ArcelorMittal je jedním z předních zákazníků Tauronu a dohoda by měla podle polské firmy posílit vzájemnou spolupráci. ArcelorMittal Ostrava je předním českým výrobcem oceli. Roční kapacita jeho výroby je tři miliony tun oceli a zhruba polovinu produkce podnik vyváží do více než 40 zemí světa.

Šéf ArcelorMittalu: S investicí do nové ocelárny čekáme na podporu vlády