Úspora v tisících? ČEZ zlevní silovou elektřinu o 15 procent

Elektřina

Elektřina Zdroj: profimedia.cz

Energetická společnost ČEZ sníží od začátku příštího roku cenu silové elektřiny ve svém nejpoužívanějším tarifu Comfort o 15 procent. Zákazníci by mohli ročně ušetřit až 5646 korun. Silová elektřina tvoří zhruba 45 procent výsledné ceny elektřiny, zbytek připadá na regulované složky jako poplatek za distribuci nebo příspěvek na obnovitelné zdroje energie.

Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš uvedl, že domácnosti, které elektřinou pouze svítí a platí ročně přibližně 12 500 korun, by měly díky slevě na silové elektřině ušetřit zhruba 1200 korun. Domácnosti s akumulačními kamny, které využijí tarif fix, zaplatí místo 17 600 korun zhruba 17 tisíc. Zákazníci, kteří elektřinu využívají i k topení pomocí přímotopů, by podle Beneše měli ročně ušetřit až 5646 korun.

ČEZ zároveň oznámil, že od dnešního dne snižuje platby i u nabídky pevné ceny elektřiny ČEZ fix. Při nastavení pevné ceny elektřiny do konce roku 2015 by zákazníci měli na silové elektřině ušetřit 20 procent proti letošnímu tarifu Comfort.

„Zákazníci ČEZ prodej tím ušetří minimálně 1,5 miliardy korun,“ řekl Beneš. „O to budeme mít nižší tržby, než kdybychom slevu neposkytli. Na druhou stranu, my si tím zajišťujeme, že od nás nebudou zároveň zákazníci odcházet. To znamená, že z pohledu investorů to není špatný krok. Ale na globální čísla skupiny ČEZ to nebude mít žádný dopad,“ dodal. Beneš také podotkl, že ČEZ očekává, že v letošním roce zůstane čistý zisk společnosti na úrovni 37,5 miliardy korun, jak uváděla už pololetní čísla. Hospodářský výsledek tak podle generálního ředitele nezmění prodej elektrárny Chvaletice skupině Severní energetická, ani negativní trendy na trhu.

Tiskový mluvčí energetické společnosti Ladislav Kříž sdělil, že ČEZ může zlevnit elektřinu svým zákazníkům v důsledku vývoje na velkoobchodním trhu. Ceny silové elektřiny klesají kvůli nízké ceně uhlí, levným povolenkám na emise oxidu uhličitého a kvůli očekávanému růstu výroby elektřiny z dotovaných obnovitelných zdrojů.

PRE vyčkává

Se zveřejněním cen elektřiny pro příští rok zatím vyčkává společnost Pražská energetika (PRE). „Konkrétní snížení ceny ještě nemáme zcela jasné, finální ceny se budou určovat až v následujících týdnech a měsících tak, abychom byli připraveni je uveřejnit na přelomu listopadu a prosince,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí firmy Petr Holubec.

Konkrétní cenové návrhy teprve připravuje skupina RWE. Podle mluvčího firmy Martina Chalupského mohou zákazníci počítat s tím, že předloží nabídku, která bude odpovídat aktuálním a očekávaným cenám na evropském trhu se silovou elektřinou. „RWE dlouhodobě nabízí cenu elektřiny o 10 procent levnější než stávající dominantní dodavatelé,“ uvedl Chalupský.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Tomas Novak

O regulovaných složkách ceny elektřiny rozhoduje Energetický regulační úřad (ERÚ), který dosud jejich výši pro rok 2014 nezveřejnil. „Změny budou známy na začátku prosince,“ konstatoval Beneš. Předsedkyně úřadu Alena Vitásková ale už dříve oznámila, že chce snížit cenu za distribuci elektřiny o deset procent.

V příštím roce by se také měl snížit příspěvek na obnovitelné zdroje na 495 korun za megawatthodinu z letošních 583 korun za megawatthodinu.