V Dukovanech neplánovaně odstavili jeden blok. Netěsnilo potrubí

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: Blazek Tomas

V jaderné elektrárně Dukovany energetici neplánovaně odstavili čtvrtý výrobní blok kvůli netěsnosti potrubí. Závada je na potrubí, jímž proudí neradioaktivní voda do parogenerátoru. Jde o sekundární část výrobního cyklu, kontaminace nehrozí, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Odstávka by měla být ukončena do pondělí.

Čtvrtý dukovanský blok už ve 14:00 nedodával do sítě žádnou elektřinu, ale ještě se vychlazuje. „Byly zahájeny přípravné práce pro odstranění poruchy,“ uvedl Bezděk.

Netěsnost zjistili pracovníci na potrubí, které přivádí napájecí vodu do parogenerátoru. Ke kontrole, kvůli níž bylo nutné snížit výkon reaktoru, je vedl zvýšený odtok vody v tomto bloku. „Nejedná se o velké množství vody,“ uvedl mluvčí. Následně bylo rozhodnuto o neplánovaném odstavení bloku a provedení opravy. Zbývající tři výrobní bloky Dukovan pracují na plný výkon.

Elektrárna Dukovany pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. Kvůli technickým problémům se už letos protáhla jedna ze dvou pravidelných odstávek, která skončila 30. dubna. Druhý blok elektrárny stál 34 dní, proti plánu o dva týdny déle.

Nejdříve se tato odstávka protáhla o deset dní kvůli snížené pohyblivosti zjištěné při závěrečné kontrole u jednoho z 349 palivových souborů v reaktoru. Pak ještě technici zjistili netěsnost na armatuře primárního okruhu pasivního bezpečnostního systému a museli tento blok znovu vychladit.