V Dukovanech začala odstávka, ČEZ zvýší odolnost elektrárny

Jaderná elektrárna Dukovany bude mít nové chladící věže

Jaderná elektrárna Dukovany bude mít nové chladící věže Zdroj: CTK

V Jaderné elektrárně Dukovany byl odstaven od rozvodné sítě čtvrtý výrobní blok kvůli výměně části jaderného paliva a revizím zařízení. Jde o letošní poslední plánovanou odstávku v Dukovanech, která potrvá 32 dnů. Zbývající tři bloky elektrárny fungují naplno. Odstávku firma ČEZ využije rovněž k provádění dalších prací spojených s posilováním Dukovan proti extrémním výkyvům počasí a zemětřesení.

Jsou to opatření, která vyplynula ze zátěžových testů po havárii japonské elektrárny Fukušima. 

Pokračovat budou práce na zpevnění důležitých budov. Blok bude během odstávky rovněž propojen s novým velkým záložním dieselovým generátorem a bude k němu připojeno další havarijní napájecí čerpadlo. Tato čerpadla jsou určena k chlazení reaktoru při mimořádných událostech, blok měl zatím dvě. 

Tento měsíc se už blok číslo čtyři zastavil neplánovaně, spolu s blokem tři, kvůli poruše na potrubí. Mimo provoz byly oba bloky zhruba dva týdny. 

„V současnosti se blok vychlazuje, aby ho bylo možné rozmontovat a aby mohli pracovníci v pondělí nastoupit na výměnu paliva,“ řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Elektrárna Dukovany pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Vloni dodala do sítě rekordních 15,68 terawatthodin (TWh) elektřiny.