V Plzni se rozšiřuje výroba kuchyní a postelí do letadel

business jet řady Phenom (ilustrační foto)

business jet řady Phenom (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

V průmyslovém městě Plzeň se dnes slavnostně otevírá nová výrobní hala. Nejde ovšem o tradiční západočeské strojírenství, nýbrž o zcela specifickou rukodělnou výrobu kuchyní a postelí pro letadla.

Společnost Driessen Aerospace CZ z nadnárodní skupiny Zodiac Aerospace chce díky nové továrně pokrýt zvýšenou poptávku. Nedávno totiž získala zakázku od společnosti Airbus, a stala se tak výhradním dodavatelem kuchyňských modulů pro novou generaci Airbusů A320. Díky tomu chce letošní obrat zvýšit na 55 milionů eur z loňských 47 milionů eur. Fiskální rok končí v srpnu. Výrobní kapacita by se s novou halou měla postupně až zdvojnásobit.

Vedle kuchyní v Plzni vyrábějí i odpočinkové místnosti pro posádky letadel. Ty slouží především v dálkových strojích Airbus A330. Firma teď v Česku zaměstnává 520 lidí. „Vzhledem k získání nové zakázky se počet zaměstnanců už loni zvýšil o 125 a od začátku letošního roku jsme přibrali dalších sedm desítek zaměstnanců. Mírný nárůst se přitom ještě očekává. Nejvíce se rozrůstají řady výrobních montérských pozic a zvyšujeme i počty ostatních specialistů,“ sdělila deníku E15 personální manažerka Dana Schwobová.

Závod opouští měsíčně přes dvě desítky vyrobených setů, tedy kuchyní a odpočinkových místností. Výrobky plzeňských specialistů se do létacích strojů montují v továrnách Airbusu v Hamburku a Toulouse.

Francouzská skupina Zodiac Aerospace patří mezi deset největších světových výrobců vybavení letadel. Česká firma původně patřila pod nizozemskou společnost Driessen, kterou ale i s českou továrnou v roce 2008 ovládli právě Francouzi. Zodiac Aerospace zaměstnává po celém světě na 26 tisíc lidí. Skupina podle výroční zprávy za uplynulý finanční rok zvýšila tržby meziročně o čtvrtinu na 3,4 miliardy eur. Tehdejší Driessen v České republice rozběhl výrobu v roce 2002.

Kuchyňské vybavení Airbusu A320Kuchyňské vybavení Airbusu A320 | E15 Stepan BrunerKuchyňské vybavení v Airbusu A320

Problémy s nadváhou