V Unii se kupovalo více užitkových vozů, prodej stoupl o 12 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: M 93; Wikimedia

Prodej nových užitkových vozů v Evropské unii v uplynulém roce stoupl o 12,4 procenta, a zaznamenal tak třetí celoroční nárůst za sebou. Z velkých trhů rostla poptávka po těchto vozidlech nejvíce ve Španělsku a v Británii. V České republice se počet registrací nových lehkých, středních a těžkých užitkových vozů a autobusů zvýšil o 25,5 procenta na 29 213 vozů.

Vyplývá to z dnešních údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA). Celkově bylo v zemích osmadvacítky loni zaregistrováno 2,079 milionu těchto vozidel. Z velkých unijních trhů se poptávka po těchto vozech zvýšila nejvíce ve Španělsku, a to o 36,4 procenta, dále v Británii (o 16,7 procenta) a v Itálii (o 13,2 procenta).

Při pohledu na jednotlivé kategorie byl v Evropské unii loni největší zájem o užitkové vozy nad 16 tun hmotnosti. Registrováno jich bylo o 19,4 procenta více než před rokem. Kromě velkých trhů rostla poptávka především v Nizozemsku a v Polsku.

Prodej dodávek do 3,5 tuny se loni v EU zvýšil o 11,6 procenta. Počet nově registrovaných nákladních vozů nad 3,5 tuny stoupl o téměř 24 procent. Počet nově registrovaných autobusů nad 3,5 tuny stoupl o skoro 18 procent. V této kategorii zaznamenalo výrazný nárůst Rumunsko, kde prodej stoupl o více než 101 procent.

Jaroslav Matějka: Autošvindl pokračuje