Válka akcionářů v Tedomu končí. Třebíčského výrobce kogeneraček plně ovládl Faitův Jet Investment

Miliardář Igor Fait, majitel investiční skupiny Jet Investment

Miliardář Igor Fait, majitel investiční skupiny Jet Investment Zdroj: Otto Ballon Mierny

Miliardář Igor Fait, majitel investiční skupiny Jet Investment
Miliardář Igor Fait, majitel investiční skupiny Jet Investment
Tedom
4
Fotogalerie

Brněnská investiční společnost Jet Investment plně ovládla výrobce kogeneračních jednotek Tedom, když ve firmě koupila zbývající 45procentní podíl. Ten doposud vlastnila kyperská firma Moufleco holdings limited. Transakcí, kterou musí schválit antimonopolní úřad, končí spory akcionářů firmy. 

Jet Investment transakci uskutečnil prostřednictvím svého fondu kvalifikovaných investorů Jet 2. Společnost podnikatele Igora Faita se díky transakci stane jediným vlastníkem skupiny vyrábějící plynové kogenerační jednotky a provozující tepelně-energetické zdroje s ročním obratem necelých čtyř miliard korun.

Tedomem v uplynulých týdnech zmítal spor akcionářů. Zakladatel firmy Josef Jeleček a dlouholetý ředitel energetické divize Ivo Poukara loni prodali své podíly fondu Jet 2, a ten se tak rázem stal většinovým vlastníkem Tedomu. Letos na jaře transakci soudně napadl podnikatel Marek Rosenbaum, který dosud zastupoval minoritního akcionáře Moufleco holdings limited. Tvrdil, že transakce porušila dohody a stanovy společnosti – na podíl prý měl předkupní právo on.

Tyto spory podle nového vlastníka nyní končí. „Transakcí došlo k ukončení akcionářského nesouladu a narovnání veškerých dosavadních sporů,“ sdělila mluvčí Jet Investment Magdaléna Selingerová. Hodnotu transakce strany nechtěly komentovat.

„Nyní se budeme moci plně soustředit na rozvoj společnosti Tedom. Tímto krokem totiž také definitivně končí akcionářský nesoulad, kdy došlo k narovnání veškerých dosavadních sporů. Jako jedinému akcionáři se nám otevřou možnosti pro další investice a cesty k novým akvizicím,“ komentuje obchod Fait.

Uskutečnění transakce nepřímo potvrdil i Rosenbaum. „Vím o tom, nicméně já jsem s Jetem nevyjednával. Takže podmínky neznám,“ sdělil.

Tedom zároveň ohlásil prodej těsně menšinového podílu ve společnosti ČEZ Energo, který nabyde dosavadní spoluvlastník ČEZ ESCO. 

Třebíčská skupina Tedom má zhruba 900 zaměstnanců, zisk EBITDA v loňském roce dosáhl 450 milionů korun. Od roku 2016 je její dceřinou firmou německá společnost Tedom Schnell, přední dodavatel kogeneračních jednotek a servisních služeb pro bioplynové stanice v Německu. Tedom rovněž provozuje energetické zdroje na skládkách komunálního odpadu a disponuje rozsáhlou servisní sítí. Svá zařízení exportuje do více než 40 zemí.

Jet Investment shromáždila za poslední čtyři roky soukromý kapitál pro investiční účely v objemu 7,3 miliardy korun. V současnosti spravuje prostřednictvím fondů Jet 1 a Jet 2 průmyslové podniky PBS Indiustry Group, Hoeckle Poldi Group, Composite Group a 2 JCP. Ve svých společnostech zaměstnává 1840 zaměstnanců.