Ve Finsku jezdí jen tisíc elektroaut. Přesto postaví největší dobíjecí parkoviště

Hyundai, elektromobily

Hyundai, elektromobily Zdroj: reuters

Tesla Model 3
Porsche E Mission
Porsche E Mission
Elektromobil BMW
Mercedes EQ koncept
9
Fotogalerie

Severská země se už brzy bude pyšnit největším dobíjecím parkovištěm elektromobilů na světě. Najednou zvládne doplňovat až 250 elektrických vozů.

Zdá se, že severské země vítají elektromobily s nadšením. Dosud největší parkoviště s dobíjecími stojany se nachází v norském Oslu a pojme až 102 vozů. Tuto infrastrukturu však nyní trumfnou Finové, kteří chystají stavbu s kapacitou 250 nabíjecích míst.

Objekt je aktuálně ve výstavbě a nacházet se bude v Helsinkách - hlavním a nejlidnatějším městě Finska. Konkrétně v sídle firmy Varma, která parkoviště připravuje ve spolupráci se společností Parkkisähkö.

„Struktura bude připravena tak, aby zvládla pojmout i vysokorychlostní nabíječky. Budou připraveny různé druhy nabíječek, které vyhoví potřebám širokého spektra uživatelů. Všechna energie je generována z vodní elektrárny, takže celý náš systém je opravdu šetrný k životnímu prostřední,“ stojí v oficiálním prohlášení společností, které stavbu připravily.

Čtěte další články na AutoRevue.cz >>>

Ve Finsku jezdí aktuálně zhruba tisíc elektricky poháněných automobilů. Byť jsou nyní spíše sváteční záležitostí, podle prognóz jejich počet na tamních silnicích poroste. A to takovým tempem, že do roku 2030 bude v zemi tisíců jezer jezdit asi čtvrt milionu elektroaut.