Vedení VW prý o hrozbě emisního skandálu vědělo už v roce 2014

bývalý šéf Volkswagenu Martin Winterkorn

bývalý šéf Volkswagenu Martin Winterkorn Zdroj: ctk/AP

Manažeři automobilky Volkswagen věděli už téměř před dvěma lety, že americké úřady chystají prověrky softwaru automobilů zaměřené na vypouštěné škodliviny. Vysoce postavený zaměstnanec na to upozornil i tehdejšího šéfa koncernu Martina Winterkorna, napsal německý nedělník Bild am Sonntag. Winterkorn byl nucen po vypuknutí skandálu s falšováním emisí odstoupit, tvrdí ale, že o podvádění nevěděl.

Zaměstnanec Volkswagenu, kterému ve společnosti přezdívali „Winterkornův hasič“, rozeslal v květnu 2014 členům vedení koncernu dopis, ve kterém je varoval před hrozícím vyšetřováním a upozornil, že u Volkswagenu nemusí být vše v pořádku.

Můžeme předpokládat, že úřady budou zkoumat systémy VW, aby zjistily, zda Volkswagen používá software rozpoznávající emisní test

„Můžeme předpokládat, že úřady budou zkoumat systémy VW, aby zjistily, zda Volkswagen používá software rozpoznávající emisní test,“ citoval Bild am Sonntag z dopisu, který v práci interního vyšetřování skandálu objevila právní kancelář Jones Day.

Existenci dopisu potvrdily i zdroje agentury Reuters. Ty ale nedokázaly potvrdit, že se dopis, který byl odeslán z oddělení kontroly kvality a bezpečnosti, dostal i přímo k Winterkornovi.

Hrozí obří pokuta

Automobilka se ke zprávě odmítla vyjádřit s tím, že nechce komentovat probíhající vyšetřování. Jeho závěry hodlá Volkswagen zveřejnit v polovině dubna.

Volkswagen loni v září přiznal, že podváděl při emisních testech. Automobilka se hájí tím, že podvodný software vytvořila malá skupina inženýrů a že vedení o jejich činnosti nemělo tušení.

Americké ministerstvo spravedlnosti žaluje Volkswagen za porušení práva na ochranu životního prostředí a požaduje pokutu až 46 miliard dolarů. Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, jakou roli v případu hrálo vedení koncernu, což by mohlo výši pokuty ovlivnit.