Vemex převzal majoritu v RSP Energy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: RWE

Dceřinná společnost Gazpromu Vemex dokončil převzetí 51 procent RSP Energy, která dodává plyn do českých domácností. „Jedná se o první případ, kdy skupina Gazprom bude nejen dodávat plyn do Česka, ale také ho prodávat konečnému spotřebiteli,“ uvedl Vasilij Dinkov, výkonný ředitel společnosti Vemex.

Na kolik vyšla koupě RSP Energia pro Gazprom, společnosti neuvádějí. Nicméně Hugo Kysilka, marketingový ředitel společnosti Vemex, sdělil, že RSP Energia byla odběratelem Vemexu, disponuje 16 039 odběrnými místy a její tržby v roce 2010 činily 414 milionů korun.

Takové ukazatele lze dle analytiků ocenit 400 až 600 milionů korun. RSP vlastnil švýcarský RSPE holding, za kterým stojí ruští a izraelští investoři. V nejbližší době se RSP Energy přejmenuje na Vemex Energie.

Vemex má osmiprocentní podíl na tuzemském trhu s plynem. Společnost je ovládána z 50,1 procenta Gazpromem Germania, 33 procenta vlastní Centrex Europe energy & Gas – dceřinná společnost Gazprombanky a zbytek firmaEW East-West Consult AG.

Dle energetické koncepce EU nesmí jedna a ta samá společnost dodávat na hranice i konečnému spotřebiteli, proto Gazrom transakci učinil prostřednictvím Vemexu.

Autorka je spolupracovnicí redakce