Většina Čechů podporuje obnovitelné zdroje

Podpora energetické soběstačnosti Česka by podle dvou třetin Čechů měla být založena na obnovitelných zdrojích energie. Většina lidí by také uvítala snížení podílu uhlí v tuzemské energetice a třetina Čechů míní, že by v Česku mělo být méně jaderných zdrojů než nyní. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který pro Alianci pro energetickou soběstačnost zpracovala agentura SC&C.

„Výrazná podpora veřejnosti pro střešní solární panely, malé vodní elektrárny, větrné turbíny nebo teplárny na biomasu je skvělou zprávu pro čistou energetiku navzdory snaze politiků i vysokých státních úředníků další růst obnovitelných zdrojů zastavit,“ komentoval průzkum výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Skupina odborníků v čele s bývalým předsedou Akademie věd Václavem Pačesem a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou v aktualizované energetické koncepci navrhuje, aby jaderné elektrárny v roce 2030 vyráběly polovinu veškeré elektřiny v Česku. Nyní se podíl jaderné energetiky pohybuje okolo jedné třetiny. Podpora obnovitelných zdrojů by podle komise měla skončit, jakmile dosáhne podílu 15 procent. Někteří odborníci oponují, že obnovitelné zdroje mohou do roku 2050 pokrýt zhruba polovinu produkce elektřiny.

Z průzkum vyplynulo, že přibližně 57 procent respondentů by chtělo více malých vodních elektráren, 54 procent podporuje solární elektrárny na střechách domů a 46 procent účastníků je pro více tepláren poháněných biomasou. Naopak méně by mělo být uhelných elektráren, což zmínilo 59 respondentů. Méně dolů na uhlí preferuje 48 procent lidí a podle stejného podílu respondentů by mělo ubýt uranových dolů i solárních elektráren umístěných na zemi. K malým městským výtopnám poháněným jadernými reaktory se negativně vyjádřilo 43 procent účastníků průzkumu.

Necelé tři čtvrtiny občanů jsou pro útlum těžby uhlí a vývozu elektrické energie. Pokračování vývozu a rozšíření si přálo pouze 30 procent účastníků průzkumu. Až dvě třetiny oslovených lidí chtějí mít na střeše domu solární panely. Další rozvoj těžby uranu nemá podporu u 60 procent lidí.