Vietnam zvládne vyrobit až 120 tisíc škodovek, novou etapu automobilky podpořil Fiala

Premiér Petr Fiala navštívil 22. dubna 2023 vznikající závod na výrobu vozů Škoda ve Vietnamu. Zleva předseda vietnamské firmy Thanh Cong Group Nguyen Anh Tuan, člen představenstva společnosti Škoda Auto Martin Jahn, premiér Petr Fiala a předseda provinčního lidového výboru provincie Quang Ninh Cao Tuong Huy.

Premiér Petr Fiala navštívil 22. dubna 2023 vznikající závod na výrobu vozů Škoda ve Vietnamu. Zleva předseda vietnamské firmy Thanh Cong Group Nguyen Anh Tuan, člen představenstva společnosti Škoda Auto Martin Jahn, premiér Petr Fiala a předseda provinčního lidového výboru provincie Quang Ninh Cao Tuong Huy. Zdroj: Škoda Auto

Až sto dvacet tisíc aut ročně má mít kapacitu závod Škoda Auto budovaný ve Vietnamu. Odstartovat výrobu na ploše bezmála sedmatřiceti hektarů chce škodovka během příštího roku. Z pásů závodu partnerské firmy Thanh Cong Motor začnou sjíždět nejprve modely Kushaq a Slavia. Přes Vietnam si automobilka hodlá otevřít dveře do oblasti jihovýchodní Asie – některé z tamních ekonomik totiž zažívají bouřlivou konjunkturu, ze které chce škodovka perspektivně těžit. V sobotu navštívil tamní závod český premiér Petr Fiala. 

„V řadě zemí je Škoda vlastně to hlavní, s čím si lidé Českou republiku spojují, takže je takovým neformálním ambasadorem našeho průmyslu a naší země ve světě,“ uvedl český premiér ve Vietnamu. Již v letošním roce začne Škoda Auto dovážet do Vietnamu evropské modely Kodiaq a Karoq, napřesrok pak Superb a Octavia.

„Spolupráce s místním partnerem ve Vietnamu představuje významný milník ve strategii internacionalizace Škoda Auto. Vstup do Vietnamu navíc otevírá cestu k přístupu na další trhy v regionu Asean,“ uvedl člen představenstva Škoda Auto Martin Jahn. Údaje o kapacitě vznikajícího závodu uvedly u příležitosti Fialovy návštěvy vietnamské webové stránky automobilky.

Aby škodovka podle jeho slov mohla co nejrychleji využít tamní prodejní potenciál, začala už pracovat na rozvoji prodejní sítě. „V současné době zakládáme první partnerské prodejny, začínáme v Hanoji, následuje Da Nang a Ho Či Minovo Město a již v červnu sem začneme dovážet první vozy z Evropy,“ dodává Jahn. Automobilka hledá své autorizované dealery pro Vietnam i na svém tamním webu. V zemi chce v příštích letech prodávat třicet a postupně až čtyřicet tisíc aut. 

Výstavba výrobního závodu, do kterého investuje a vlastní jej vietnamská partnerská společnost v provincii Quảng Ninh, je pro automobilku významný krok při hledání nových zahraničních trhů. Vietnam představuje strategickou bránu do živelně se rozvíjející jihovýchodní Asie i širšího indicko-pacifického regionu. 

Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily. Jaké změny se chystají?

Video placeholde
Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají? • Videohub

„Sdružení národů jihovýchodní Asie neboli Asean je v současnosti nejrychleji rostoucí oblastí na světě a některé místní ekonomiky dosahují nárůstu až osmi procent ročně. Tomu odpovídá i předpokládaný objem prodeje nových automobilů: v roce 2030 by měl dosáhnout více než 4,5 milionu vozů,“ zdůraznil Jahn. Oficiální návštěva Fialy byla podle něho vyjádřením podpory českého premiéra obchodnímu působení automobilky v této asijské zemi.